Lars Eirik Nicolaisen fra Rystad Energy delte sin analyse om hvordan energimarkedet vil se ut de neste årene på Offshore Energy Conference første dag av OTD Energy.
Petroleumsnæringen preges nå av høy aktivitet og fortsatt investeringsvilje. Samtidig nærmer vi oss utviklingsprosjekter for havvind og andre fornybare teknologier. Det kan derfor være utfordrede å spå veien videre for energimarkedet. Mange stiller spørsmål om lønnsomheten ved fornybareprosjekter, og hvordan et energiskifte vil se ut. Lars Eirik Nicolaisen, deputy CEO i Rystad Energy, delte noen av sine tanker rundt dette tema med Ocean24 under årets OTD Energy.
–Fornybar representerer de mest lønnsomme ressursene du kan bygge ut idag. Eksemplene her er store solparker i midtøsten som nå kan produsere kraft til ~12$/MwH. Dette tilsvarer ca. 12 øre / kwH og konkurrerer i så måte godt med feks våre vannkraftressurser (som jo er svært lønnsomme). Men – det finnes selvfølgelig prosjekter som er marginale. Offshore wind er jo i en slik kategori. Bunnfast vind har hatt en veldig positiv utvikling og var for noen få år siden kommet inn i «det profitable vinduet» i den forstand at prosjektene kunne stå på egne ben, uten behov for særlig støtte. Men, så har offshore wind (som så mange andre sektorer) blitt eksponert for en voldsom kostnadsinflasjon i tillegg til at forsyningskjedene har flere år med tap bak seg som man må reparere gjennom økte priser. Derfor er vi akkurat nå i en situasjon i markedet hvor prosjekter som tidligere så lønnsomme ut – og som inngikk kraftsalgsavtaler på visse nivåer, ikke lenger er lønnsomme med de avtalene. Så det er en viss «reset» i markedet som vil skape forsinkelser. Men vi tror fortsatt at det er en strukturell oppadgående næring som vil være lønnsom på sikt, forteller Nicolaisen til Ocean24.
– Jeg mener derimot at flytende vind er ikke lønnsomt idag.
– Hvor ligger de største utfordringene i markedet fremover?
– Utfordringene ligger i å integrere fornybart inn i kraftsystemet når man når skala. Fornybart kommer med et ujevnt produkjsonssignal («intermittency») som kaller på mer fleksibilitet i kraftsystemet. Denne fleksibiliteten (enten på forbrukersiden eller på øvrig tilbudsside) er noe vi må incentivere. Det er mye mulig vi trenger et nytt markedsdesign for å få til dette.
– Hvordan burde leverandørene tenke fremover?
– Leverandørene i den tradisjonelle O&G næringen bør posisjonere seg for å ta en så stor del som mulig av den investeringssyklusen som spiller seg ut i denne næringa nå. Den kommer ikke til å vare evig, men vil ha en fin horisont på 2-3 år. Dernest er det viktig å posisjonere tjenestene sine i markeder og blant kunder som har en langsiktighet, altså en ressursbase som er økonomisk drivverdig i et fallende oljeprismiljø. Midtøsten er et slikt sted. Norge er til dels et slikt sted. Dernest kan det være riktig – for noen – å finne noen utvalgte produkter/tjenester som har grobunn i nye vertiklar som offshore wind, CCS, hydrogen osv. Dette for å kunne vise til en transisjonsstrategi som bygger og opprettholder selskapets relevans på lang sikt. Det er mine råd – i den rekkefølgen.
– Hva tror du er viktig å tenke på i arbeidet mot fornybarskifte?
– At man ikke struper tilbud av fossile brensler før man struper etterspørsel. Det å tro at man skal drive fremover det grønne skiftet ved å redusere tilbudet av fossile brensler er en blindvei. Etterspørsel etter olje/gass er så uelastisk at man oppnår lite etterspørselsesreduksjon ved å drive prisen oppover (som er det man tar til ordet for å gjøre ved å redusere tilbud). Det man dog oppnår ved å drive prisen oppover er å overføre massive verdier til eksporterende land (som Norge, men også i særdeleshet midstøsten) samt å skape en urettferdig transisjon der de som blir lidende er de som ikke har råd til å kjøpe olje/gass til de eskalerende prisene (les: utviklende økonomier). Disse verdiene som overføres for hver inkrementell krone økt olje/gasspris kunne med fordel heller vært brukt til å destruere etterpørsel etter fossile brensler for eksempel gjennom subsidier av elbiler, fornybar og energieffektivisering.