En rapport fra Menon Economics som lanseres i dag viser at norske havner som satser på havvind kan skape 8,4 milliarder årlig i verdi og sysselsette omkring 6400 personer i 2030.
Rapporten er bestilt av Norwegian Offshore Wind, Eksfin, Invest in Rogaland, Invest in Bergen og Invest in Agder. Den er første i sitt slag som har analysert mulighetene til norske sammenstillings- og installasjonshavner innen havvind fram mot 2030.
Studien har identifisert 14 installasjons- og sammenstillingshavner som har planer om å legge til rette for oppdrag for havvindparker innen 2030. Den viser altså et stort potensial for sysselsetting og verdiskaping. Samlet sett har havnene ambisjoner om å realisere en årlig installasjon- og sammenstillingskapasitet på 5 GW innen 2030. Dette tilsvarer cirka 350 vindturbiner årlig.
– Denne analysen viser at norske havvindbaser er langt framme i skoen. De ser at samarbeid er en viktig strategi for å utnytte de enorme mulighetene innen havvind, sier leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse.
Mer flytende havvind etter 2030
Menon vurderer potensialet for norske havner til å være størst innen flytende havvind, ettersom markedet for bunnfaste installasjoner er mer modent og tilhørende havneinfrastruktur mer utviklet. For flytende havvind utgjør også installasjon og sammenstilling mer aktivitet ved havneanleggene. I eksportmarkedet frem mot 2030 er det imidlertid bunnfast som vil dominere, men veksten relatert til det flytende havvindmarkedet er forventet å akselerere etter 2030. For å adressere markedet for flytende havvind frem mot 2035 og videre må man dermed bygge opp kapasitet på et tidligere stadium, heter det i rapporten.
Analysen finner at havvind blir en betydelig eksportindustri for havnene, spesielt med tanke på prosjektene som ligger nært Norge. Utbyggingen av havvind vil være spesielt stor i Nordsjøen, et område som er estimert til å ha en akkumulert kapasitet på 72 GW i 2030. Menons beregninger viser at installasjon- og sammenstillingshavner som skal levere til havvindutbygging i Nordsjøen, bør ha en årlig kapasitet på 12 GW i 2030. Det er nesten fire ganger så mye som eksisterende kapasitet.
Ønsker plan for utvikling av norske havner
– Dette viser at vi trenger et havneløft i Norge, og at regjeringen må komme med en forpliktende plan for utvikling av norske havner og baser, sier Nesse.
I sine beregninger om sysselsetting og verdiskaping, har Menon lagt til grunn at kun 50 prosent av kapasiteten havnene oppgir faktisk blir realisert. Da vil havneindustrien føre til cirka 8,4 milliarder kroner i verdiskaping, og om lag 6 400 årsverk per år frem mot 2030.
– Nå er industrien svært opptatt av å få kostnadene ved havvind ned, noe vi er helt avhengige av for å få til en storstilt satsing. Derfor er det også viktig å belyse hvilke positive ringvirkninger denne industrien gir allerede i et kortsiktig perspektiv, sier Nesse.
I analysen er det kun havnene som har konkrete havvindplaner frem mot 2030 som er med. Menon Economics erfarer at det er flere som ønsker å satse på havvind etter 2030.
De 14 havnene i analysen har blitt spurt om hva som er de største barrierene for at de skal lykkes med havvind. Finansiering er en utfordring de trekker fram, på lik linje med tilgang til tilstrekkelig areal for utvidelse. Flere peker på at takten på havvindutbyggingen ennå er uforutsigbar.
– Vi har lenge påpekt overfor regjeringen at industrien trenger en forpliktende tidslinje over fremtidige utlysninger, med volum og kapasitet per runde. Denne analysen viser at dette er særlig viktig for at havnene selv skal kunne gjøre de rette investeringene, sier Nesse.