Skeptiske aktører og utviklere mener vilkårene er for krevende. Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo, mener det kan ende med at ingen leverer søknad på Sørlige Nordsjø II.
Har Sørlige Nordsjø og Utsira Nord blitt mindre attraktive å by på i løpet av prosessen?
–Jeg tror ikke de har blitt mindre attraktive på grunn av prosessene, men heller endringene i bransjen og markedet den siste tiden. Det utviklerne av spesielt Sørlige Nordsjø ser er at myndighetene henger litt etter når det skjer markedsendringer, kostnadsendringer og utfordringer i supply chain. Vi ser at det er utfordrende å følge opp.
–Det er stor konkurranse på Utsira Nord og der forventer jeg å se minst ti søknader. Noe som er kjempebra fordi vi trenger den investeringsviljen og interessen.
Viktig med kontinuerlig prosess
–Det vi har vært redde for er at det skal bli et gap mellom arbeidet med søknadene til Utsira Nord og åpningene av de neste områdene. Siste møte med samhandlingsforum, Fornybar Norge og Offshore Norge hvor de annonserte nye områder, var det noen overraskelser, men det som er positivt herfra er at alle utviklerne har noe å jobbe med. Både de som vinner og ikke minst de som ikke vinner Utsira Nord. Disse utviklerne har investert ganske mye i leverandør nettverk, forskning og innovasjon, da det er disse kvalitative kriteriene til Utsira Nord trigger.
–Denne typen investering er veldig positivt da dette er en omsetning som stort sett har skjedd i Norge, også vil det være dumt om de som ikke går videre må demobilisere. Derfor er det bra at de kommer i gang med nye områder som f.eks et utenfor Bergen. Veldig viktig at det kommer nye områder slik at det blir en kontinuerlig prosess.
Berømmer OED
Til tross for at kritikken til tider har haglet mot regjeringen når det kommer til havindssatsingen, har Birkeland positive ord å si om OED.
–Jeg vil berømme OED for prosessen de har vært gjennom i 3-4 år nå, hvor de har bygget opp en ganske stor organisasjon innen havvind. Vi har hele tiden påpekt mangel på ressurser og kompetanse som har vært den største utfordringen for å få til gode prosesser. Nå har vi ansatt advokater som har veldig god forståelse for konsesjonsprosesser og det forslaget som ligger i statsbudsjettet nå på 155 millioner kroner til å oppgradere NVE som var den neste store flaskehalsen. Jeg synes OED respondere veldig til industrien og det bransjen påpeker.
–Jeg mener Aasland tar feil
Tror du det er en fare for at det ikke er nok selskaper som kommer til å by på Sørlige Nordsjø II? Er rett og slett vilkårene for lite attraktive?
–Personlig er jeg i sterk tvil om noen kommer til å søke på Sørlige Nordsjø. Jeg blir overrasket om noen gjør det med de betingelsene som ligger på bordet nå. Vilkårene er for lite attraktive. Dette er en kombinasjon av flere ting. Det er langt ute som gjør det dyrt, selv om det er bunnfast, du får ikke koblet deg på det europeiske nettet og jeg tror at de midlene som ligger på bordet ikke er tilstrekkelig for for å få en positiv cash flow.
Olje og energiminister Terje Aasland har ved flere anledninger uttalt at han mener at det kommer til å bli god konkurranse rundt Sørlige Nordsjø II.
–Vi ser jo på auksjoner rundt om i verden hvor selskapene kjøper seg ut fordi kostnadene har økt så mye at det ikke er positiv cash flow lenger. Hvor ingen eller få byr og dette er en åpenbar risiko. Aasland tror at det er attraktivt tilbud og at det vil komme inn flere søknader. Det har han tro på men det har ikke jeg tro på. Jeg mener Aasland tar feil, hvor han mener at det nå er lagt en plan og en strategi. men en plan som er åpenbar feil er ingen god strategi og hvorfor gå inn i noe som åpenbart ikke funker.