Regjeringen bevilger i statsbudsjettet 2,6 milliarder kroner til videre satsing på Langskip, fullskalaprosjektet for CO2-håndtering i Norge.
Byggeprosjektene hos Heidelberg Materials og Northern Lights er nå mer enn halvveis ferdige og forventes å være i drift fra 2025. Regjeringen foreslår også en bevilgning på 90 millioner kroner til drift av Teknologisenter Mongstad (TCM).
– Langskip er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, og det er viktig for å utvikle en komplett verdikjede for CO2-fangst og -lagring i Norge og internasjonalt. For å nå målene i Parisavtalen er verden helt avhengig av at vi lykkes med dette, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Langskip skal ifølge en pressemelding fra regjeringen demonstrere at CO2-håndtering er trygt og mulig, og legge til rette for kunnskap og kostnadsreduksjoner for senere prosjekter. Langskip kan også legge til rette for industri- og næringsvirksomhet i Norge.
Over halvveis med prosjektene
Langskip omfatter CO2-fangst på sementfabrikken til Heidelberg Materials (tidligere Norcem) i Brevik, og på avfallsforbrenningsanlegget til Hafslund Oslo Celsio, samt transport og lagring av CO2 på kontinentalsokkelen ved Northern Lights, et samarbeid mellom Equinor, TotalEnergies og Shell. Hafslund Oslo Celsio har foreløpig satt prosjektet på Klemetsrud på vent. Regjeringen vil vurdere prosjektet til Hafslund Oslo Celsio når selskapet har lagt frem et modent prosjektgrunnlag.
– Byggeprosjektene hos Heidelberg Materials og Northern Lights er over halvveis, og det er inspirerende å se at vi snart er i mål med utbyggingsfasen. Norge er verdensledende på CO2-fangst og -lagring, og har lang erfaring med mer enn 27 års sikker lagring av CO2 på norsk sokkel. Det er et mål for oss at kompetansen skal komme norsk industri, samfunnet og næringslivet til gode, sier Aasland.
Lagerinfrastrukturen blir bygget ut med kapasitet som kan brukes av fangstprosjekter i andre land. Nye anlegg i Europa og andre steder i verden er en forutsetning for at CO2-håndtering skal bli en effektiv og konkurransedyktig klimatiltak. Restkapasiteten i lageret skal brukes av tredjeparter som ikke den norske staten finansierer direkte.
Større bidrag til TCM
Driftsavtalen for Teknologisenter Mongstad (TCM) utløper 31. desember 2023. Gassnova SF forhandler på vegne av staten med de industrielle eierne, Shell, Equinor og TotalEnergies, om videreføring av driften. Regjeringen legger til grunn at utgiftene til staten skal reduseres i 2024, enten ved at de industrielle eierne bidrar til å dekke en større del av driftsutgiftene eller at brukerbetalingen blir økt.
– Teknologisenter Mongstad er verdens største og mest fleksible testanlegg for CO2-fangstteknologi. TCM har vært avgjørende for utviklingen av Langskip og den økende kommersielle interessen for CO2-fangst internasjonalt. Med budsjettforslaget legger vi til rette for videre drift med lavere statlig eierandel, sier Aasland.