Energibyrået fremskynder årstallet rike land må nå nullutslipp til 2045. Samtidig slår de fast at det fremdeles er behov for investeringer innen olje og gass.
I den forrige versjonen av veikartet skrev IEA at det ikke var rom for investeringer i olje og gass.
Den ferske rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) understreker viktigheten av vedvarende investeringer i eksisterende olje- og gassressurser samt allerede godkjente prosjekter. Det pekes på at en velordnet fremgang med økt investering i ren energi og reduksjon av investeringer i fossile brensler er avgjørende for å unngå skadelige prisstigninger eller overskudd i forsyningsmarkedet.
Med en omstilling mot netto nullutslipp i energisektoren er det nødvendig å opprettholde en balansert overgang. Fortsatt støtte til eksisterende olje- og gassressurser, samt igangsatte prosjekter, er viktig for å sikre en stabil forsyning av energi og for å unngå potensielle forstyrrelser i forsyningskjeden.
Rapporten fremhever hvordan innovasjon innen ren energi har utvidet alternativer og redusert teknologikostnader, med teknologier som tidligere ikke var tilgjengelige på markedet som nå bidrar til omtrent 35% av de nødvendige utslippsreduksjonene.
Nye forsyningskjeder for mineraler og grønn energi
Rapporten fremhever også betydningen av å etablere mer robuste og mangfoldige forsyningskjeder for ren energiteknologi og de kritiske mineralene som er nødvendige for å produsere dem. Dette er en avgjørende faktor for å bygge en energisektor som kan oppnå netto nullutslipp. Den raske utviklingen av ren energi stiller også krav til at forsyningskjedene må være åpne og fleksible, slik at de kan møte behovene i et stadig skiftende landskap.
Overgangen til en mer bærekraftig energisektor krever en helhetlig tilnærming som tar hensyn til både eksisterende og fremtidige energikilder. Samtidig som vi akselererer investeringene i ren energi, må vi også sikre at olje- og gasssektoren får den nødvendige støtten for å opprettholde en stabil forsyning. Balansegangen er ifølge rapporten essensiell for å sikre en jevn overgang og unngå uforutsette utfordringer i forsyningsmarkedet.
IEAs rapport gir et klart signal om at veien mot netto nullutslipp ikke er ensidig, men krever en koordinert innsats på flere fronter. Ved å opprettholde investeringer i eksisterende ressurser og samtidig satse på ren energi, kan vi legge grunnlaget for en bærekraftig og stabil energisektor som bidrar til å oppnå klimamålene våre.
Konsekvensene av forsinket handling
Det oppdaterte scenariet antar en betydelig reduksjon i etterspørselen etter fossile brensler innen 2030, noe som fører til en reduksjon på 35% i utslipp sammenlignet med toppnivået i 2022. Innen 2050 forventes etterspørselen etter fossile brensler å falle med hele 80%. Rapporten påpeker at nye, tidskrevende prosjekter innen olje, gass og kull ikke er nødvendige. I stedet bør fokus være på strategiske investeringer i eksisterende eiendeler og godkjente prosjekter for å sikre en smidig overgang.
Til slutt utsteder rapporten en klar advarsel om risikoen ved utsatt handling. Den advarer om at manglende opptrapping av ambisjon og gjennomføring innen 2030 ville medføre ytterligere klimarisiko og potensielt kreve massiv implementering av kostbare og uprøvde teknologier for karbonfjerning.