I mars åpnet Norges første battericellefabrikk av sitt slag i Rana kommune i Nordland. Investeringene i Mo i Rana kan alene skape over 4100 nye årsverk i byggefasen og 1580 i et ordinært driftsår.
Det viser en ny rapport fra KPB som på oppdrag fra Rana Utvikling har analysert hvilke ringvirkninger FREYR bidrar med gjennom sin satsing på batteriproduksjon i Mo i Rana. Analysen viser at FREYR bidrar med ringvirkninger over store deler av landet, både i utbyggings- og driftsfasen. KPB har sett på FREYR sine batterifabrikker CQP og GIGA Arctic.
– Analysen viser at det er mye på spill for et lite lokalsamfunn. Etableringen av en gigafabrikk vil alene bidra med tusenvis av fremtidens industriarbeidsplasser, milliarder av kroner i eksportverdier og betydelige skatteinntekter som vil bidra til å øke verdiskapningen i hele Nord-Norge. Men utviklingen går raskt og Norge må henge med, uttaler Erlend Bullvåg, administrerende direktør i KPB.
Over 4100 årsverk fra byggingen og 1580 årsverk årlig når fabrikken er i drift
FREYR har per august 2023 investert over 4 milliarder kroner i Mo i Rana i testfabrikken (CQP) og i byggingen av Giga Arctic som startet i juni 2022. Så langt har FREYR benyttet seg av i overkant av 70 leverandørbedrifter, hvorav mer enn 50 norske. I tillegg er det mange underleverandører.
Totalt er det ventet at de to prosjektene til sammen vil skape mer enn 4 100 årsverk i anleggsperioden, hvorav 1 460 årsverk i Nordland. 910 av årsverkene i Nordland vil være i Rana.
Når disse fabrikkene kommer i drift er de ventet å bidra med 1 580 årsverk, hvorav 1 050 årsverk i Nordland. 880 av disse vil være i Rana.
-Utviklingen av Freyr i Mo i Rana er et av Norges største industriprosjekter på fastlandet i moderne tid, og kan om det gis konkurransedyktige rammebetingelser – være starten på en meget lønnsom og attraktiv ny industri i Norge. Etableringen i Freyr er også viktig for å oppnå målsettinger i Veikart for Grønn industri og et stort bidrag til reduserte globale klimautslipp, fastslår Erlend Bullvåg i KPB.
Kan øke eksportverdiene med 40 prosent
I 2022 var Nordland landets fjerde største eksportfylke, det er sjømat, metaller og kjemiske produkter som er de viktigste eksportproduktene. Omstilling til et grønnere samfunn fordrer at Norge utvikler nye eksportnæringer. I Hurdalsplattformen varslet regjeringen målet om å øke norsk fastlandseksport med minst 50 prosent innen 2030.
Prognosen tilsier at eksportverdiene fra Nordland totalt kan øke fra 51,3 milliarder kroner i 2023 til 71 milliarder kroner i 2030, det vil si en økning på 40 prosent sammenlignet med 2023. Gitt at Giga Arctic er i drift som planlagt, øker eksporten gradvis til 21 milliarder i 2028.
Analysen viser at når Giga Arctic er i full produksjon kan denne fabrikken alene bidra med en årlig verdiskaping på om lag 5,2 milliarder kroner i Norge.
– Dette er et viktig prosjekt, ikke bare for Mo i Rana, men for Norge. Analysen som KPB har gjennomført viser at etableringen av Freyr gir ringvirkninger over store deler av landet. Eksempelvis har HENT fra Trondheim en kjempekontrakt på anlegget, Bryn Byggklima er fra Asker, Afry og Multiconsult har ansatte over store deler av Norge og eksempelvis er Larvik Ventilasjon fra nettopp Larvik, sier Kolstad, administrerende direktør i Rana Utvikling.
– Siden FREYR kom til Rana i 2018 har lokalsamfunnet forberedt seg på befolkningsvekst. Boliger reises, restauranter etableres og nye muligheter åpenbarer seg. Det er mange som nå holder pusten i påvente av at FREYR skal ta en beslutning om Giga Arctic, sier Kolstad.
I tillegg kommer andre etableringer i verdikjeden og konsumeffekter nasjonalt. Dersom en større del av verdikjeden lokaliseres i Rana, eksempelvis videreforedling til batteripakker i regi av NIDEC Energy eller andre etableringer, vil eksporten øke ytterligere.
Det finnes også betydelige tomteressurser både i og utenfor Mo Industripark til å kunne bygge enda en fabrikk i Rana med samme areal som Giga Arctic. Hvis en i et tenkt tilfelle bygger ytterligere en fabrikk med samme kapasitet som Giga Arctic, vil det kunne doble nasjonale og lokale ringvirkninger.