Inspirert av Paris-avtalen utviklet selskapet GreenCap Solutions en bærekraftig teknologi for karbonfangst som er helt uten skadelig avfall.
GreenCap Solutions (GCS) har de siste sju årene jobbet med å utvikle en ny teknologi for fangst av karbondioksid fra lavkonsentrasjonskilder. Bedriftens metode for karbonfangst er basert på en fysisk prosess som ikke involverer kjemikalier eller fossile kilder. De har fokusert på å demonstrere teknologien, først fra luft med Direct Air Capture (DAC), altså fjerning av CO2 direkte fra atmosfæren.
Selskapet ble etablert som en direkte konsekvens av klimatoppmøte i slutten av 2015 og Parisavtalen som satte tydelige mål for å redusere CO2 nivået i atmosfæren.
Ny bærekraftig teknologi
En av gründerne, Tor Christensen, har arbeidet med konvensjonell CO2-punktfangst over lang tid, og ønsket å utvikle en teknologi som var helt bærekraftig og ikke medførte skadelig avfall som ofte oppstår ved kjemisk/amine-basert fangst.
GreenCap har demonstrert verdens første CO2-fangst pilotanlegg basert på en fysisk prosess ved bruk av mineraler. CO2 som råvare er allerede et stort marked innenfor industri og jordbruk.
Bedriften kan tilby CO2 fanget fra luften og dermed gi et bedre klimaregnestykke for sluttkunden. Fokuset er å gjøre fangst fra luften energieffektivt og kommersielt konkurransedyktig.
Stort globalt marked
GreenCap har per i dag den eneste 100 prosent miljøvennlige løsningen på markedet, mulighetene markedsmessig er derfor store gjennom inngåelse av internasjonale partnerskap.
Det forventes også at CO2-fjerning vil bli et stort globalt marked om noen år, enten det skjer gjennom CCU (karbonfangst og utnyttelse), eller CSS (karbonfangst og -lagring).
Det internasjonale energibyrået, IEA, anslår at utviklingen av karbonfangst fra luft vil gå fra 70 millioner tonn årlig i 2030, til 630 millioner tonn årlig i 2050. GreenCap Solutions samarbeider med internasjonale selskaper for å finne en passende og skalerbar markedstilpasning. Bedriften har for tiden et team på 13 personer, og selskapet leverte det første kommersielle internasjonale prosjektet i 2022.