Horisont Energi planlegger partnerskap med PGNiG Upstream Norway som operatør for CO2 -lisensen Polaris i Barentshavet.
Horisont Energi og energiselskapet PGNiG Upstream Norway, som er en del av ORLEN-konsernet, signerte i dag en intensjonsavtale der PGNiG tar sikte på å gå inn som partner og operatør i CO2-lisensen Polaris i Barentshavet.
CO2-lisensen EXL003 med prosjektnavnet Polaris kontrolleres i dag fullt ut av Horisont Energi.Intensjonsavtalen legger grunnlaget for den nødvendige dialogen med myndighetene for at PGNiG Upstream Norway (PUN) skal bli operatør og få en deltakerandel i Polaris-lisensen. Prosessen med å få på plass PUN som operatør og partner forventes å være ferdig i starten av desember.
Avtalen er en viktig milepæl i tråd med ORLEN-konsernets strategiske beslutning om å gå inn i CO2-lagring, med norsk sokkel som et de første markedene for implementeringen. Polaris-prosjektet er dermed ORLEN-konsernets første tiltenkte CO2-lisens noe sted.
– Avtalen med PGNiG Upstream Norway er en viktig milepæl i vår ambisjon om å oppnå betydelige utslippsreduksjoner og bidra til den nye CCS-industrien. PGNiG Upstream Norway er en robust og kvalifisert partner med operatør- og offshore-erfaring fra norsk sokkel. Det nye partnerskapet skal også bidra til videreutvikling av Barents Blue-prosjektet for ren ammoniakk ved å tilby tilgjengelig CO2-lagringskapasitet. Vi ser frem til å samarbeide med et erfarent og kompetent team, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, konsernsjef i Horisont Energi.
PUN som partner og operatør i Polaris er en av tre positive hendelser for Horisont Energi de siste månedene. Det første elementet var å sikre strømforsyningen til det planlagte ammoniakkanlegget Barents Blue i Nord-Norge i juni. Det andre var utviklingsavtalen som ble inngått med det europeiske gjødselselskapet Fertiberia i slutten av august for felles utvikling (50:50) av Barents Blue-prosjektet. Intensjonsavtalen med PUN gjelder Polaris-lisensen.
– Effektiv og sikker lagring av karbondioksid er nøkkelen til å opprettholde konkurranseevnen til industrier som er utsatt for høye utslippskostnader. Sement-, stål- og gjødselprodusenter må finne en måte å håndtere karbondioksidutslipp på hvis de ønsker å opprettholde virksomhet i Polen eller EU. I tråd med ORLEN-konsernets strategi vil vi i løpet av de neste årene bygge kompetanse innen karbonhåndtering. Kompetansen vi skal utvikle sammen med Horisont Energi om Polaris-prosjektet vil også bli brukt i Polen. Det vil gjøre det mulig for oss å effektivt iverksette velprøvde og sikre teknologier for CO2 -lagring og utarbeide et konkurransedyktig tilbud om karbonhåndtering for polsk industri, sier Daniel Obajtek, administrerende direktør og president i ORLEN Management Board.
Selv om Polaris er den foretrukne CO2-lagringsløsning for Barents Blue-prosjektet, forventes lisensen å gi ytterligere lagringsvolumer for andre CO2-kunder.
PUN-partnerskapet kommer etter at det europeiske energiselskapet E.ON og Horisont Energis tidligere i år inngikk et langvarig og utvidet partnerskap for å utvikle en europeisk CCS-verdikjede.
– Vi er veldig stolte av å være en pioner innen industriell sirkulærøkonomi for CO2 sammen med Horisont Energi. For våre industrikunder kan Polaris-prosjektet spille en nøkkelrolle i deres mål om klimanøytralitet. Vi ønsker å være med å forme denne utviklingen i partnerskap med våre kunder, sier Patrick Lammers, styremedlem og Chief Operating Officer Commercial, E.ON SE.
E.ON og Horisont Energi har tidligere inngått en intensjonsavtale om lagring av rundt en million tonn CO2 i Polaris-lisensen. Sammen med to millioner tonn CO2 årlig fra Barents Blue prosjektet og ytterligere CO2 volumer i Nord-Norge, er det et betydelig kommersielt grunnlag for utviklingen av Polaris-lisensen.
Planleggingen av CO₂-lageret Polaris startet i februar 2020 og ble etter søknad til myndighetene formelt tildelt i juni 2022. Polaris-lisensen forventes å gi nødvendig lagringskapasitet for Barents Blue, med ytterligere lagringskapasitet forventet for andre CO2 kunder i Norge og Europa.