Per lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind, deler selskapets havvindplaner og detaljer om hvordan konsortiet UtsiraVIND skal vinne kampen om Utsira Nord.
Odfjell Oceanwind og Source Galileo Norge inngikk i januar en avtale om å samarbeide om å utvikle flytende vindparker. Samarbeidet omfatter vindparker for elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner, havbunnsutbygging på Utsira Nord og utvalgte flytende vindparker i Europa.
– Hvordan skiller dere dere ut fra de andre søkerne?
–Konsortiet vårt, UtsiraVIND, baserer seg på norsk flytende havvindteknologi fra Odfjell Oceanwind som er utviklet basert på Odfjells mer enn femti års erfaring fra å designe, bygge og operere stabile arbeidsplattformer i Nordsjøen. Sammen med Source Galileo er vi i gang med å utvikle GoliatVIND-prosjektet i Barentshavet og får dermed en kontinuitet i de to prosjektene som vi er overbevist om vil levere på teknologikvalifisering og kostnadsreduksjoner som er intensjonen for Utsira Nord-konkurransen, forteller Per Lund til Ocean24.
– Vil du si noe om hvordan dere har satt sammen Utsira Nord-konsortiet, hvordan selskapene utfyller hverandre?
–UtsiraVIND-konsortiet har en unik kombinasjon av en sterk maritim industriaktør i Odfjell, et ambisiøst europeisk utviklerselskap med hovedkontor for sin flytende havvindsatsing i Haugesund i Source Galileo, et av verdens største kraftselskaper fra Japan i Kansai Electric Power og en av de sterkeste merkevarene i verden i IKEA, som også er en stor investor i og forbruker av fornybar energi på global basis. Alle fire selskapene tilbyr noe unikt og utfyller hverandre på en svært god måte. For oss i Odfjell Oceanwind er det spesielt interessant at våre tre partnere samlet sett har enorme ambisjoner om flytende havvindprosjekter ikke bare i Norge, men i enda større grad i resten av verden. Dette er et perfekt utgangspunkt for vår vekststrategi som i stor grad handler om eksport av teknologiene vi utvikler i tilknytning til våre norske prosjekter.
Har troen på stålfundamenter
– Hvilke avtaler har dere inngått med leverandører?
–UtsiraVIND har inngått en rekke avtaler med leverandører innenfor de fleste områder som vil være nødvendig for å bygge ut Utsira Nord prosjektet. Den viktigste er det eksklusive samarbeidet med Odfjell Oceanwind, der Odfjell Oceanwind skal levere sin Deepsea™-teknologi for fundamentene som vil benyttes på prosjektet. Denne teknologien er valgt siden den er utviklet for å håndtere de ekstreme påkjenningene flytende havvind-enheter vil måtte tåle i Nordsjøen, samtidig som den er svært godt egnet for industriell masseproduksjon.
–Vi tror at masseproduksjon av stålfundamenter er den eneste måten å levere flytende havvindenheter til en konkurransedyktig kostnad, effektivitet og med minimale utslipp. Lette stålkonstruksjoner er også godt egnet for gjenvinning på en kostnadsmessig og miljømessig ansvarlig måte, noe som ikke er like lett for tunge betongkonstruksjoner i havet.
– Hva ser dere etter i gode leverandører?
–Vi er først og fremst opptatt av selskaper som leverer produkter og tjenester som bidrar til å redusere kostnadene knyttet til flytende havvind. Selskapene må også kunne være med å skalere både i forhold til antall prosjekter, størrelse på prosjekter, og aller helst også kunne være med oss ut i det globale markedet.
Ønsker å skape lokale ringvirkninger
–For UtsiraVIND er det viktig at vi bygger leverandørkjeder som både gir lokale ringvirkninger i løpet av prosjektet men som også kan fortsette å levere til markedet etter Utsira Nord. Vi er allerede i gang med dette arbeidet på GoliatVIND, der vi jobber systematisk med en opptrappingsplan for kapasitet som vil kunne fortsette å levere både til norske og utenlandske prosjekter enten de er våre egne eller andres. Odfjell-systemet har allerede mange etablerte leverandører i Norge og spesielt langs vestlandskysten. Mange allerede er involvert i våre havvindprosjekter.
– Hva slags oppdrag vil dere lyse ut fremover?
– Vi er allerede i markedet med forespørsler på blant annet skrog, vindturbiner, sammenstillingsbase, subsea kabler og annet utstyr til GoliatVIND-prosjektet. Siden dette prosjektet kommer i forkant av UtsiraVIND-prosjektet, vil det være vår hovedpreferanse å benytte de samme leverandørene også på UtsiraVIND. Vi tror det er enklere og raskere å realisere læring og kostnadsreduksjoner dersom vi jobber tett sammen med dyktige leverandører over lengre tid, og at det er en stor styrke å se disse to prosjektene i sammenheng.
Høye ambisjoner
– Hvis dere får avslag på søknaden på Utsira Nord – hva er planen videre?
– Konsortiet vårt er allerede i gang med GoliatVIND-prosjektet som uansett vil gå sin gang. Dersom vi ikke vinner areal på Utsira Nord vil vi likevel fortsette læring og progresjon i partnerskapet, men da trolig med et større fokus på prosjektene utenfor Norge. I et scenario der UtsiraVIND ikke vinner i konkurransen vil Odfjell Oceanwind kunne stille teknologien sin til rådighet for en av de som har vunnet, men inntil konkurransen er avklart er Odfjell eksklusive med UtsiraVIND-konsortiet.
–På samme måte som andre Odfjell-selskaper har inntatt en globalt ledende rolle i sine markedssegmenter, er Odfjell Oceanwind’s klare ambisjon å innta en globalt ledende posisjon som leverandør av teknologi og løsninger for flytende havvind. Vi er allerede i konkret dialog om prosjekter for nærmere 50GW flytende havvind på global basis og ønsker å ta en så stor andel av dette markedet som mulig.