ABB skal levere elektrifiseringsløsninger til Revolt Ett, Northvolts nye batterigjenvinningsanlegg i Sverige. Northvolt har som mål at karbonavtrykket til batteriene skal være rundt 90 prosent lavere enn dagens industrinivå innen 2030.
ABB og Northvolt styrker sitt langsiktige samarbeidet innen grønne batterier. Siden 2017 har ABB levert sentralt utstyr for elektrifisering og automasjon for å kunne levere strøm til gigafabrikken Northvolt Ett for produksjon av litium-ion-batterier i Sverige. Samarbeidet utvides nå til batterigjenvinning, der ABB sørger for prosesselektrifisering for å drifte verdens største batterigjenvinningsanlegg, Revolt Ett, som etableres av Northvolt i Skellefteå, Nord-Sverige. Økonomiske detaljer ble ikke offentliggjort. Ordren ble booket i første kvartal 2023.
Gjenvinningsanlegget Revolt Ett vil på sikt behandle 125 000 tonn utbrukte batterier og batteriproduksjonsavfall hvert år – noe som gjør anlegget til det største i sitt slag i verden. Den skal betjene Northvolts gigafabrikk rett ved siden av, som tok i bruk én produksjonsblokk i 2022 og som vil etablere andre for å nå en årlig produksjonskapasitet på 60 GWh.
Northvolt leverer en rekke litium-ion-batterier til bilindustrien, industri og storskala energilagringssektorer som støtter den globale energiomstillingen. Produsenten er på linje med tall fra World Economic Forum som viser at etterspørselen etter batterier forventes å øke 14 ganger innen 2030 på grunn av bruken av elektriske kjøretøy.
ABB vil levere koblingsutstyr og frekvensomformere til anlegget, som vil matche hastigheten på prosessene som foregår på fabrikken, øke og redusere strømforsyningen etter behov, spare energi, forbedre ytelsen og redusere behovet for vedlikehold.
Anlegget er en viktig del av Northvolts bærekraftsambisjoner og skal være i drift i 2023. Selskapet planlegger å redusere karbonavtrykket til batteriene til 10 kg CO2e/kWh (karbondioksidekvivalenter per kilowattime) innen 2030, sammenlignet med en industrireferanse på 98 kg CO2e per kilowattime (kWh). Nøkkelen til å nå dette målet er at Northvolt Ett drives 100 prosent av fossilfri energi.
– Batterier er en avgjørende teknologi for energiomstillingen, sier Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer i Northvolt.
– Men med massiv vekst i etterspørselen etter batterier, er det avgjørende at vi utvikler løsninger for å resirkulere batterier og sikre pålitelig, bærekraftig forsyning av kritiske mineraler. Det nye Revolt Ett-anlegget vil hjelpe oss med å nå begge disse målene mens vi jobber mot målet om å produsere verdens grønneste batteri.
Etter hvert som et økende antall batterier i markedet når slutten av levetiden, vil resirkulering via Revolt Etts gjenvinning av batterimaterialer og hydrometallurgiske prosesser (hydromet) dekke opptil 50 prosent av Northvolt Etts råmaterialebehov for litium, nikkel, kobolt og mangan innen 2030. Northvolt forventer da å ha kapasitet til å produsere 150 GWh per år ved anleggene i Sverige og Tyskland.
– Dette er ABBs første ordre i det strategisk viktige batteriresirkuleringssegmentet, sier Staffan Södergård, Business Unit Manager, Battery Manufacturing, Process Industries, ABB.
– Sammen med en pålitelig partner som Northvolt gir prosjektet oss muligheten til å hjelpe kundene våre med å unngå karbonutslipp, gjenbruke materiale og beskytte kritiske forsyningskjeder. Vi gleder oss til å se utviklingen.
Northvolt Ett batterigigafabrikk ligger i nærheten av havnen i Skellefteå i Nord-Sverige. Northvolt er en europeisk leverandør av høykvalitets battericeller og -systemer og ble grunnlagt for å muliggjøre den europeiske overgangen til en karbonfri fremtid og det strategiske målet om å levere verdens grønneste litium-ion-batteri med et minimalt karbonavtrykk.
ABB ble Northvolts partner i 2017, fra oppstarten av produsentens forsknings- og utviklingscampus i Västerås, Sverige. Siden den gang har ABB også investert i Northvolt gjennom ABB Technology Ventures (ATV), venturekapitalenheten til ABB-konsernet. ABB har vært en pågående elektrifiserings- og automasjonspartner, og sist valgte Northvolt ABBs metode for anleggsoptimalisering for å akselerere prosjektgjennomføring med integrerte elektrifiserings-, instrumenterings-, kontroll- og digitaliseringsløsninger (EICD) for effektiv oppstart og drift.