NorSea er strategisk samarbeidspartner med Sørlige Nordsjø II-vinner Ventyr. I dette intervjuet fra høsten 2023 forteller NorSeas konsernsjef John E. Stangeland Ocean24 hvordan selskapet ønsker å markere seg innen norsk havvind.
OBS: Dette intervjuet ble gjort høsten 2023. 20. mars 2024 gikk Ventyr, med NorSea som strategisk samarbeidspartner, seirende ut av auksjonen rundt Sørlige Nordsjø II. Samme uke ble det kjent at tildeling av Utsira Nord er utsatt til 2025. Intervjuet er ikke endret siden Ocean24 først publiserte det september 2023, vi tar forbehold om at enkelte forhold derfor kan ha endret seg siden saken ble skrevet.
29. mars i år lyste regjeringen ut de første konkurransene om prosjektområder til havvind på norsk sokkel. Det er foreløpig lyst ut to områder, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. I tiden fremover vil en rekke aktører søke om å få tildelt de aktuelle prosjektområdene.
Gjennom selskapene Ventyr og Blåse Energi søker Norsea om å få tildelt lisenser for å bygge ut havvind i Nordsjøen.
NorSea melder seg på i konkurransen
Stavangerselskapet NorSea har i en årrekke jobbet med logistikk- og forsyningskjedeløsninger for olje- og gassindustri og fornybar energisektor. Selskapet har store ambisjoner innen havvindsegmentet og melder seg nå på i konkurransen om lisensene.
– Vi vil ta med oss selskaper til Norge med lang og solid erfaring innen utbygging av havvind, forteller NorSeas konsernsjef John E. Stangeland til Ocean24.
– Vi har startet selskapet Ventyr, som er et samarbeid mellom NorSea Group og belgiske Parkwind, og selskapet Blåse Energi som er et samarbeid mellom Norsea Group, Parkwind og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).
– Ventyr kommer til å søke på Sørlige Norsjø II, mens Blåse Energi kommer til å søke på Utsira Nord.
Vil hente den beste kompetansen til Norge
Stangeland forteller at NorSea gjennom konsortiene de er en del av, vil ta med seg selskaper med stor kompetanse og investeringskapasitet til Norge.
– Parkwind har over en gigawatt havvind i produksjon nå. De har flere prosjekter under utvikling og har holdt på i over 10 år i Belgia, Tyskland og Irland. Både Parkwind og CIP er i tillegg veldig store på investeringer innenfor power-to- X og ammoniakkproduksjon.
– CIP er et globalt selskap og opererer over hele verden med havvindprosjekter. De har nesten 50 gigawatt i prosjekter både innenfor bunnfast og flytende havvind.
– Vi har med andre ord skaffet oss partnere med veldig tung kompetanse og betydelig investeringskapasitet og gjennomføringsevne.
Dekker kriteriene som kreves
Lisensene skal tildeles en aktør på Sørlige Nordsjø II og tre aktører på Utsira Nord. Søkere må ifølge regjeringen dokumentere at de har tilfredsstillende teknisk kompetanse og finansiell styrke.
Stangeland mener at NorSea sin lange erfaring innen norsk energisektor kombinert med samarbeidspartnernes kompetanse og investeringskapasitet gjør konsortiene til godt kvalifiserte søkere.
– NorSea har vært med å bygge logistikk, infrastruktur og arbeidsplasser langs hele den norske kysten siden midten av 60 tallet. Vi har drevet baser, bygd opp store industri- og næringsparker og hatt en betydelig tilstedeværelse både nasjonalt og lokalt.
– Vi opererer også allerede innen vindkraft innenfor forskjellige serviceområder, og vi har stor kompetanse på å operere og understøtte aktivitet i havet.
– Jeg mener kombinasjonen som nå er representert gjennom oss og våre partnere dekker alle de kriteriene som kreves for å vinne lisensene. Enten det gjelder leveringsdyktighet, leveringstroverdighet, kompetanse, kapasitet, bærekraft eller innovasjonskraft, forteller Stangeland.
Vil skape ny kompetanse og arbeidsplasser
Tilrettelegging av ny industri, mer fornybar kraftproduksjon og en solid utvikling innen innovasjon og teknologiutvikling ble lagt frem som viktige elementer da regjeringen lyste ut havvindslisensene. Stangeland mener NorSea er en aktør som kan bidra til dette.
– Gjennom å være med å bygge ut flytende havvind på norsk sokkel ønsker vi å utrette to ting. Vi vil etablere en rekke nye arbeidsplasser langs den norske kysten og bygge opp ny kompetanse innen havvindssegmentet.
– Gjennom storskala serieproduksjon og samarbeid på tvers av verdikjedene vil vi også kunne holde kostnadene nede.
Står ovenfor et nytt industrieventyr
Regjeringen har som mål å tildele områder med en produksjon på 30 gigawatt fra havvind innen 2040. Stangeland forteller at hans selskap har stor tro på de politiske ambisjonene som er blitt presentert.
– Politikerne har satt et mål om å produsere 30 gigawatt. Det innebærer 2000 turbiner som skal produseres og installeres over en 20års periode. Det er en enorm industriell mulighet.
– Selv om Norge er vårt primærfokus, har vi har også tro på det europeiske markedet. Hvis vi ser på summen av det som skjer i Norge, Nederland, Danmark, Belgia, Tyskland og Storbritannia står ovenfor et industrieventyr som er høyst relevant som et selskap som oss.
– Skal man realisere disse planene er man nøtt til å trekke med seg utenlandsk kapasitet og kompetanse og bygge opp et solid leverandørnettverk, infrastruktur og kompetanse i Norge. Det jobber vi for å få til, forteller John E. Stangeland.
Oppdatert mars 2024: Auksjonen for Sørlige Nordsjø II ble avgjort i mars 2024. For Utsira Nord forventes tildeling av lisenser innen utgangen av 2025.