Aker BP har valgt Linjepartner som partner for levering av luftlinjer i prosjektet for kraft fra land til Yggdrasil. Kontrakten vil sikre aktivitet og arbeidsplasser i flere år framover for selskapet, som har base i Levanger.
– Med denne tildelingen har vi valgt den siste store anlegg partneren som skal bidra til å levere prosjektet for kraft fra land til Yggdrasil. Gjennom kontrakten er vi i rute med gjennomføringsstrategien, fastslår prosjektleder Tormod Huseby.
Verdien på kontrakten er over 100 millioner kroner, pluss anskaffelser av materialer.
Åtte kilometer med kraftledninger
Kraft fra land-konseptet vil sikre en pålitelig og stabil kraftforsyning til Yggdrasil-området, med svært lave utslipp. Konseptet omfatter en ny transformatorstasjon i Børdalen i Samnanger, en 11 kilometer lang kraftlinje og kabel i Samnanger, inkludert et kompenseringsanlegg i Årskog i Fitjar og 255 kilometer lang sjøkabel fra Samnanger til Yggdrasil-området i Nordsjøen.
– Linjepartner skal levere luftlinjer på 132 kV med til sammen 26 master fra Børdalen til Gaupeholsmarka i Samnanger. Selskapet skal også levere tilkoblingen på 300 kV til Statnetts transformatorstasjon i Børdalen med to nye master, forklarer leder for landanleggene for kraft i Yggdrasil, Dines Haslund.
Ringvirkninger i Norge
I april fikk Aker BP tildelt kraftkonsesjon for å knytte Yggdrasil til det nasjonale kraftnettet i Samnanger. Byggearbeidene ventes å starte i oktober. Leveransen fra Linjepartner skal etter planen starte i oktober og fullføres innen august 2025.
– Dette er et godt eksempel på ringvirkningene som skapes i Norge gjennom Yggdrasil-prosjektet. Opptil 50 medarbeidere hos Linjepartner i Levanger og deres underleverandører vil sysselsettes gjennom denne kontrakten de neste to årene, og selskapet vil også ansette enda flere lærlinger. Ringvirkningene har vært svært viktige for oss i utvelgelsen av partnere til den neste store utbyggingen i Norge, konkluderer Huseby.
Stortinget godkjente plan for utbygging og drift for Yggdrasil-området den 5. juni. Utbyggingsprosjektet til 115 milliarder kroner ventes å bidra med 65.000 årsverk i Norge i utbyggings- og driftsfasen. Den norske andelen av investeringene er over 65 prosent.