Til tross for politiske og teknologiske framskritt blir det stadig vanskeligere å nå 1,5-gradersambisjonen, skriver Equinor i sin årlige rapport om langsiktig utvikling.
Energy Perspectives ser på den langsiktige utviklingen i verdens energimarkeder. Med prognoser om energietterspørselen på grunnlag av faktorer som geopolitikk, teknologi, klima- og energipolitikk samt selskaps- og forbrukeratferd, men i rapporten understrekes det at prognosene blir stadig mer usikre desto lenger fram i tid de gjelder.
– Krigen som følge av Russlands invasjon av Ukraina og utfordringene med inflasjon og levekostnader legger en demper på helt nødvendige energiomstillingstiltak, sier Eirik Wærness, sjeføkonom i Equinor.
– På den annen side er det oppløftende å se at det er gjort betydelige framskritt på enkelte områder som for eksempel utbygging av sol og vind og økt salg av elbiler. Riktignok er vi satt noe tilbake på kort sikt, men signalene på lang sikt peker klart i retning av avkarbonisering. Det er hastigheten og omfanget vi er usikre på, fortsetter Wærness.
Vinteren vi nettopp har lagt bak oss, har vært en prøvelse i store deler av verden med en energikrise som har hatt globale konsekvenser og rammet flere sektorer. Spesielt Europa har måttet iverksette særskilte tiltak for å opprettholde balansen i tilbudet og etterspørselen etter naturgass.
Europa lyktes godt med dette, hovedsakelig på grunn av mildere temperaturer enn gjennomsnittet og redusert etterspørsel, og nå er fokus på neste vinters energiforsyningssikkerhet. Et dilemma er at siden Europa delvis så seg nødt til å kjøpe LNG fra andre steder i verden for å erstatte russiske volumer, måtte vekstøkonomiene i Asia bruke mer kull for å tilfredsstille energietterspørselen.
– Med energisikkerhet og energipriser høyt på agendaen har vi snudd hver stein for å maksimere energileveransene våre til Europa. Samtidig har vi bidratt til en balansert energiomstilling ved å fremme fornybar- og lavutslippsprosjekter, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.
Analytikerne har også tatt en nærmere titt på kritiske mineraler. Dette er svært relevant for energiomstillingen og vil være en del av det materialet vi legger fram.
– Den rollen kritiske mineraler og sjeldne jordarter spiller i det energiomstillingen, får betydelig oppmerksomhet nå som enorm etterspørsel, fallende reserver og stadig mer komplekse forsyningskjeder er utfordringer vi må finne løsninger på, sier Eirik Wærness.