AOF Vestlandet – Agder, med hovedkontor i Haugesund, og Utsira Nord-konsortiet RWE, Havfram og NTE har inngått en intensjonsavtale om å utvikle utdanningstilbud for å øke kompetanse, ekspertise og ferdigheter innen havvind.
– Vi ønsker å støtte opp om og utvikle norsk vindkraftekspertise. AOF Vestlandet – Agder har både kompetanse og lokal ekspertise som vil være uvurderlig inn i dette arbeidet, sier Per Godfroij, leder for prosjektet i RWE.
Selskapet er blant verdens fremste på havvind og driver i dag 19 havvindparker i Europa.
Sammen med partnerne NTE og Havfram, jobber RWE for å bygge ut flytende havvind på Utsira Nord, rundt 25 kilometer vest for Karmøy. RWE har allerede lansert et program for å videreutvikle og knytte sammen norsk leverandørindustri gjennom samarbeid og åpenhet. Samarbeidet med AOF Vestlandet -Agder blir ifølge konsortiet et viktig neste steg i arbeidet.
AOF Vestlandet – Agder har hovedkontor i Haugesund, og avdelinger i Bergen, Stavanger, Førde og Kristiansand. Selskapet har en omfattende kurs- og utdanningsvirksomhet for styrking av kompetanse i arbeidslivet. Sammen med RWE vil de altså nå utvikle utdanningstilbud innen havvind, som både enkeltpersoner og norske bedrifter kan benytte seg av.
– Norge har noen av verdens fremste offshoreeksperter her i Haugesund-området allerede. Vi vil bidra til at de også blir verdensledende på havvind, sier Geir Martin Bakken i NTE.
– Satsningen vil både fremme lokale leverandører og bygge konkurranseevne for eksportindustrien. Vi håper og tror initiativet vårt vil skape positive lokale ringvirkninger i Haugesund og for hele Vestlandet, sier Felipe Nunes i Havfram.
– Intensjonsavtalen bygger på styrkene til begge parter. Vi gleder oss til det videre samarbeidet med konsortiet, sier Ragnhild Bjerkvik i AOF Vestlandet – Agder.
Planlegger gratis kurstilbud til innbyggere på Utsira
Om RWE, Havfram og NTE får tildelt Utsira Nord, har de flere planer på blokka. Sammen med AOF Vestlandet – Agder ønsker de å tilby gratis kurs og opplæring som vil gi relevant kompetanse for de som ønsker å videreutdanne seg for å jobbe med havvind.
– Lokale innbyggere har en helt egen kunnskap om og kjennskap til havområdet, og mange jobber allerede innenfor maritim industri, fiskeri eller offshore. Vi mener de kan være en viktig ressurs for prosjektet vårt, og vil gjerne ha flere med på laget, sier Godfroij.