Det har aldri vært produsert mer solenergi i Norge enn i april i år.
Til tross for at sommeren fortsatt er noen uker unna, har det aldri vært produsert mer solenergi i Norge enn i april i år. Registrert innmating fra sol var på 15,5 GWh i april, noe som er 36% høyere enn tidligere rekord fra juli 2022. Det er også nesten to og en halv gang mer enn samme måned i fjor.
– Vi ser på tallene fra installert effekt at det er lagt til en del kapasitet siden i høst og derfor var det ventet at april i år skulle gi rekord, sier Sigbjørn Høgne, daglig leder i Elhub. Likevel utgjør solkraft fortsatt kun 0,12% av total innmatet produksjon i Norge i april.
Det ble produsert 1,1 TWh vindkraft i april 2023 mot 0,8 TWh i april i fjor. April 2023 en den aprilmåneden i Elhub har registrert mest vindkraftproduksjon. Totalt ble det produsert 12 TWh i Norge i april. Det er en økning fra 11,2 TWh sammenlignet med april 2022. Hittil i år er det produsert 54,2 TWh mot 53,8 TWh samme periode i fjor.
Produksjonen i Norge består hovedsakelig av vannkraft (88%) vindkraft (10%) og termisk kraft (1,7%), mens solproduksjonen fortsatt er beskjeden.
– Elhub måler kun nettoproduksjon av sol, altså overskuddsproduksjonen som mates inn på nettet, presiserer Høgne.
– Det vil si at produksjon til eget forbruk ikke blir en del av registrert produksjon.
Ved utgangen av april er det i Elhub registrert 20 216 målepunkt for produksjon av solenergi og en total installert effekt på 373 025 kW. Hittil i år gir dette en økning på 70 000 kW i installert effekt fordelt på 3601 målepunkt.
Elhub er et sentralt IT-system som understøtter og effektiviserer kraftmarkedsprosesser som strømsalg, inn- og utflytting og opphør samt distribusjon og aggregering av måleverdier for all forbruk og produksjon i Norge. Statnetts heleide datterselskap Elhub AS har ansvar for å utvikle, drifte og forvalte Elhub som ble satt i operativ drift i februar 2019.
– Det er interesse for tall rundt utviklingen innen sol og derfor har Elhub en ny statistikkside på elhub.no med fokus på sol. Her kan man følge utviklingen måned for måned og se utviklingen brutt ned på effektgrupper, prisområder og nettselskap. Å følge denne utviklingen tett er sentralt for mange aktører, for eksempel er det å introdusere ny distribuert produksjon noe nettselskapene følger med på for å se hvordan dette påvirker kapasitet i nettet, sier Høgne.