OTC i Houston har tildelt Framos teknologi for nedsenkbare turbiner sin Spotlight on New Technology-utmerkelse.
Prisen ble delt ut mandag på årets konferanse Offshore Technology Conference, OTC, i Houston, Texas. Framos nedsenkbare turbin er designet for å øke effektiviteten til kjølevannssystemene som brukes på offshore installasjoner med så mye som 20 til 30 prosent. Den skal også redusere CO2-utslippene som genereres med opptil 3000-5000 tonn per år.
– Burde være på alle offshore oljeinstallasjoner
– Vi vil gjerne takke Offshore Technology Conference (OTC) for å ha tildelt Framo sin Spotlight on New Technology-utmerkelse. Vi vil fortsette å jobbe hardt for å levere teknologiske løsninger som øker bærekraften og reduserer driftskostnadene for våre kunder. Dette er en løsning som burde være på alle offshore oljeinstallasjoner som ikke utnytter energien i kjølevannet som blir dumpet over bord, sier Martijn Bergink, administrerende direktør i Framo.
På offshore installasjoner blir store mengder sjøvann løftet fra havet opp til dekk for bruk som kjølemedium for prosesser ombord. Det brukte sjøvannet dumpes deretter tilbake til sjøen, noe som medfører at betydelige mengder energi går til spille. Framos nedsenkbare turbin genererer elektrisk kraft fra dette kjølevannet.
I tildelingen av prisen ble det lagt vekt på det unike med turbinen, at den er nedsenkbar, noe som gjør det mulig å utnytte det fulle energipotensialet i det dumpede vannet. Den ekstra statiske høyden bidrar med opptil 50-70 prosent ekstra energiutvinning sammenlignet med en turbin som eventuelt er montert på dekk. Kraft som genereres av turbin-teknologien vil bidra til den totale kraftforsyningen på offshore-installasjonen, og dermed redusere gassforbruket som brukes til kraftgenerering om bord. Ved å frigjøre gass, bidrar løsningen også til bedre inntjeningspotensiale via økte gasseksporter. Denne fordelen kommer i tillegg til at man kan redusere CO2-utslipp og driftskostnader. Denne teknologien er den første som gjenbruker den uutnyttede energien i kjølesystemene på offshore-installasjoner.
– Bidrar til å redusere driftskostnadene
– Strengere globale miljøreguleringer og kostnadshensyn påvirker offshore-operasjoner betydelig, forteller Sigve Gjerstad, direktør for offshore pumpesystemer hos Framo.
– Denne nye teknologien øker ikke bare bærekraften og driftseffektiviteten til offshore-installeringer, den bidrar også betydelig til å redusere driftskostnadene deres, sier han.
Framo-teknologien vil levere den største positive effekten på offshore installasjoner som krever store mengder kjølevann. Dette er eksempelvis installasjoner som ligger i områder med høyere vanntemperaturer. I løpet av det siste tiåret har mengdene med sjøvann som brukes til kjøling vanligvis økt med en faktor på mer enn to til tre. Dette skyldes større offshore prosessanlegg og kombinasjons syklus kraftproduksjonsmoduler. Dette understreker det betydelige potensialet Framos teknologi tilbyr for å regenerere kraft fra avfallskjølevann. Framo Submerged Turbine er egnet både for nye installasjoner og for oppgradering av eksisterende anlegg. Dens ytelse og effektivitet er verifisert gjennom analytiske beregninger.
Framo er kjent som en etablert verdensleder innen pumpeteknologi for marin industri, det bergenske selskapet har en historie som går tilbake til 1938.
Fakta om Framo:
Framo AS, pumpeprodusent lokalisert i Bergens. Selskapet har tre fabrikker og en stor serviceavdeling i Norge. Etablert i 1938 og er nå en verdensomspennende organisasjon med kontorer i åtte land på tre kontinenter. Selskapet har omtrent 1 350 ansatte og er en ledende produsent av pumpeanlegg for tankskipmarkedet og offshore-industrien. I tillegg produserer selskapet løsninger for fiskeoppdrett. Framo AS er en del av Alfa Laval Group og bergensområdet er hovedkontoret når det gjelder marine pumpesystemer.