I dag møttes politikere og næringslivledere på fornybardagen for å diskutere fremtidens næringsliv og energiproduksjon.
Arrangementet ble organisert av Fornybar Norge. På talerstolen stod blant annet tidligere olje- og energiminister og nåværende administrerende direktør for Fornybar Norge Åslaug Haga, Adminsterende direktør i NHO Ole Erik Almlid, finansdirektør i Yara Lars Røsæg, CEO i Hafslund ECO Finn Bjørn Ruyter og statssekretær i Olje- og energidepartementet Elisabeth Sæther.
Må skape mer kraftproduksjon
Statssekretær i Olje- og energidepartementet Elisabeth Sæther forteller Ocean24 at de største utfordringene i energiomstillingen er å skape tilgang på rikelige mengder med rimelig kraft samtidig som vi når klimamålene våre og skaper ny industri.
– Folk må kunne føle seg trygge på at hverdagen deres går rundt. Høye energipriser har skapt mye usikkerhet. Derfor må vi implementere mer produksjon inn i systemet så vi på sikt får rimeligere priser, forteller Sæther Ocean24 i etterkant av konferansen.
– Det er viktig å rekruttere de rett personene til næringen. Jeg opplever at mange av de som kommer inn både i kraftbransjen og i Energidepartementet er opptatt av å bygge et godt grunnlag for neste generasjons kraftsystem. Dette er nøkkelen til å kutte utslipp og til å skape nye arbeidsplasser, sier Sæther.
Haster å kutte CO2-utslipp
Åslaug Haga benyttet talerstolen til å løfte frem viktigheten av å sette fart på energiomstillingen.
– Norge har et mål om å kutte 55 prosent av sine CO2-utslipp innen 2030 og om være et nullutslippssamfunn innen 2050. Siden 1995 har vi så langt kuttet utslippene med 4,7 prosent. Vi har en krevende jobb foran oss, sier Haga.
Haga forteller at det er elektrifisering som er svaret på hvordan vi skal få ned klimagassutslippene. Hun mener likevel denne utviklingen går for tregt.
– Det er bra at vi er i gang med havvind-satsingen. Det er satt et mål om en produksjon på tre gigawatt innen 2030. Det som er dramatisk er at andre land gjør mye mer enn vi gjør, sier Haga og viser til Storbrittania, Tyskland, Nederland og Danmark sine mål på 50, 30, 22 og 13 gigawatt innen 2030.
– Mens vi er opptatt med å prate om det grønne skiftet forsvinner arbeidsplassene ut av landet, sier Haga.
Viktig med EU-samarbeid
Administerende direktør i NHO Ole Erik Almlid fortalte at vi står ovenfor mange utfordringer når det kommer til både klima og næringsliv. Han trakk frem viktigheten av samarbeid på tvers av landegrenser for å løse dette.
– Vi står i urolige tider. Verden har vært i en forverrende geopolitisk utvikling over mange år. Det har påvirket næringslivet mye. Det er både utfordrende med tanke på mangel på råvarer og vanskeligheter rundt rekruttering av nye folk. Derfor er det viktig med rekruttering til næringslivet, og at vi ivaretar de folkene vi allerede har.
– Den største utfordringen vi står ovenfor nå er klimakrisen. Jeg er glad for at verden endelig begynner å gjennomføre tiltak, og for at Europa eskalerer innsatsen, fortsetter han.
– I går ble Green Alliance avtalen inngått mellom EU og Norge. Det er en veldig viktig avtale som viser hvordan Norge og EU kan jobbe sammen for å få ned klimautslipp gjennom å satse mer på fornybar energi, forteller Almlid.
– Norge er gode på energi. Vi har bygd ut vannkraft og vært dyktige på olje og gass. Vi kommer også til å bli gode på havvind, landvind, sol og energieffektivisering. Alt dette gjør vi i et internasjonalt perspektiv. Om vi lykkes med å gjøre de rette grepene vil vi også i fremtiden være en av verdens ledende energinasjoner. Kanskje til og med i enda større grad enn vi har vært frem til nå.