Petroleumstilsynet kritiserer Equinor og deres styring av arbeidsmiljørisiko på Statfjord C.
Tidligere tilsyn med Equinors offshoreinnretninger og landanlegg hadde ifølge Petroleumstilsynet vist sammenfallende observasjoner knyttet til svakheter i Equinors arbeidsmiljøstyring på systemnivå, og i hvordan risikostyring ble utøves i praksis på innretninger og anlegg.
På bakgrunn av dette igangsatte de en tilsynsaktivitet med Equinors systemer og praksis for styring av arbeidsmiljørisiko på et overordnet nivå. Målet med tilsynet var å vurdere om Equinors oppfølging og igangsatte forbedringsprosesser knyttet til styring av arbeidsmiljørisiko er tilstrekkelige til å oppnå samsvar med krav i regelverket.
Tilsynet identifiserte følgende avvik fra regelverket:
- Manglende samsvar mellom oppgaver og ressurser
- Brudd på arbeidstidsbestemmelsene
- Tilrettelegging av arbeidet og risikovurdering
- Analyse av psykososial risiko
- Tiltak
- Tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning
- Risiko for muskel- og skjelettplager
- Etterlevelse av interne krav
- Opplæring og informasjon
Dette var såkalte forbedringspunkter:
- Oppfølging av arbeidstidsbestemmelsene
- Helserisiko knyttet til støy
- Helserisiko knyttet til kjemisk arbeidsmiljø
Det kom fram i tilsynet at det over tid ikke hadde vært tilstrekkelig samsvar mellom oppgaver og ressurser på Statfjord C. Dette gjaldt særlig elektro, mekanisk, automasjon og logistikk, og også for prosesspersonell.
Høy arbeidsbelastning og utstrakt bruk av overtid og utvidet oppholdsperiode var flere ganger blitt tatt opp. Det var utstrakt bruk av overtid for enkeltpersoner. Det var flere eksempler på personer som hadde jobbet 16 timer flere dager på rad. Det var høy bruk av utvidet oppholdsperiode, ut over 14 dager.
Det var mange personer uten erfaring fra Statfjord C på innretningen. Dette var hovedsakelig personell fra OFS og innleide fra Semco. Det ble sagt i intervju at mange nye med behov for opplæring forsterket utfordringen knyttet til høy arbeidsbelastning for de med erfaring på innretningen. Høyt sykefravær for enkelte grupper forsterket også disse utfordringene.
Equinor har fått frist til 15, mai for å redegjøre hvordan avvikene vil bli håndtert, samt gi sin vurdering av de forbedringspunktene som ble observert.