De siste ukene har vært travle i Energy Europe, med blant annet et nytt fornybardirektiv og et strengere mål for fornybar energi.
Målet har blitt satt til minst 42,5 prosent andel fornybar energi i unionen innen 2030 er vedtatt. I tillegg har EU-kommisjonen lagt frem en rekke forslag som påvirker unionens fornybare energiproduksjon og klimaendringer.
Nylig ble et revidert EU-direktiv om fornybar energi vedtatt. Det reviderte EU-direktivet er et viktig steg i EUs ambisjoner om å bli energiuavhengige gjennom en raskere utbygging av fornybar energi og å nå EUs klimamål om å redusere EUs utslipp med minst 55 prosent innen 2030.
Krever effektivitet
De nye EU-reglene vil medføre en raskere utfasing av fossilt brensel og samtidig sikre investeringsklimaet for grønne investeringer i Europa.
– Det er veldig kjærkomment at Europas industri får klare og langsiktige spilleregler. Men det må huskes at det tar tid å få lovverk i EU på plass, spesielt når det skal implementeres i medlemslandenes nasjonale lovverk. Her er det viktig at EU jobber effektivt, koordinerer lovverk som trer i kraft til ulike tider og ikke mister det overordnede målet om klimanøytralitet av syne i 2050, sier Lina Kinning, ansvarlig for EU-saker i Svensk Vindenergi.
Dobbler fornybar energi mål
Gjennom det nye fornybardirektivet heves EUs 2030-mål for fornybar energi til minst 42,5 prosent. Dette er en økning fra dagens mål på 32 prosent og nesten en dobling av dagens andel fornybar energi innenfor EU. Direktivet setter også bindende mål i industri- og transportsektorene for andel fornybar energi, for klimagasser og for andel avansert brensel, f.eks. hydrogengass. Fornybardirektivet inneholder også strengere regler for bioenergi og andel fornybar energi i bygninger, oppvarming og kjøling.
Fornybardirektivet gjør også EU-kommisjonens tidligere midlertidige hastetiltak for raskere tillatelsesprosesser permanente, ved å slå fast at utvidelse av energiproduksjon er av allmenn interesse. For å akselerere utvidelsen av fornybar energi enda mer, må EUs medlemsland også etablere områder men forenklede tillatelsesprosesser.
Forslagene som EU-kommisjonen har lagt frem er: ny utforming av strømmarkedet, nye statsstøtteregler, regulering av kritiske råvarer, en grønn industriell omstillingsplan og en ny europeisk hydrogenbank for å muliggjøre hydrogeninvesteringer.