Olje- og energidepartementet har i dag gitt Aker BP konsesjon for å knytte plattformene i Yggdrasil-området til kraftnettet. Samtidig gis det klarsignal for utbygging av Fenris- og Vallhall-feltet.
Kraft fra land-systemet representerer stabil og sikker kraftforsyning til Yggdrasil-området, med svært lave utslipp, under 1 kg/CO2 per produserte oljeekvivalent.
Kraft fra land-prosjektet er organisert som et fellesforetak mellom Aker BP, Equinor og LOTOS Exploration & Production.
Konseptet omfatter en ny transformatorstasjon i Børdalen i Samnanger, en ny 11 kilometer lang 145 kV-kraftledning i Samnanger, et kompenseringsanlegg i Årskog i Fitjar og en 250 kilometer lang 145 kV-sjøkabel fra Samnanger til Yggdrasil-området i Nordsjøen.
Vil skape betydelige ringvirkninger
Regjeringen ber om at Stortinget gir samtykke til godkjenning av utbygging og drift av Yggdrasil-området og Fenris, samt videreutvikling av Valhallfeltet. Dette er utbygginger som vil skape betydelige ringvirkninger på land, store forventede inntekter til staten og bidra til Europas energisikkerhet.
— Utbyggingsprosjektene vil sikre arbeidsplasser og kompetanse i norsk leverandørindustri i mange år framover. Det blir aktivitet på verftene i Egersund, i Stavanger, i Haugesund, på Stord, i Verdal og i Sandnessjøen, samt hos en rekke leverandører og underleverandører over hele landet, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Investeringene for Yggdrasil-utbyggingen er anslått til 115 milliarder kroner og forventede utvinnbare ressurser er på 650 millioner fat oljeekvivalenter (o.e). For Valhall og Fenris er investeringene ventet å bli om lag 50 milliarder kroner og forventede utvinnbare ressurser er på 367 millioner fat oljeekvivalenter. Utbyggingene vil bli drevet med kraft fra land og har planlagt oppstart i 2027.
— Disse utbyggingene er også et viktig bidrag til Europas energisikkerhet. Norge er den eneste nettoeksportøren av olje og gass i Europa, og ved å gjennomføre disse prosjektene sikrer vi ny produksjon fra siste halvdel av 2020-tallet slik at vi bidrar til å opprettholde høye norske leveranser. På topp vil de to samordnede utbyggingene bidra med energi tilsvarende 225 TWh, sier Aasland.
– Midlertidige skatteregler gir ringvirkninger
I første halvår av 2020 falt oljeetterspørselen i verden sterkt som følge av pandemien og det var stor usikkerhet knyttet til utviklingen framover. Stortinget vedtok i juni 2020 midlertidige endringer i petroleumsskatteloven for å legge til rette for at oljeselskapene kunne gjennomføre planlagte investeringer. I perioden 2020-2022 har Olje- og energidepartementet mottatt utbyggingsplaner for 18 nye utbygginger og 13 planer for videreutvikling av felt i produksjon. I tillegg er det tatt beslutninger om investeringer i prosjekter for blant annet økt utvinning ved eksisterende felt.
— De midlertidige skattereglene har bidratt til at prosjektutviklingen ble videreført i næringen da det så som svartest ut etter utbruddet av pandemien i 2020. Det er oppløftende at de ansatte i leverandørindustrien nå har viktige utbyggingsoppgaver som skal løses. At leverandørindustrien har oppdrag er avgjørende for videreutvikling og mulighet for leveranser til stadig flere næringer i årene som kommer, sier Aasland.