Aker BP, OMV, Wintershall Dea og Stella Maris CCS har i dag fått tilbud om letetillatelse for arealer til lagring av CO2.
— Tildelingen skjer til to søknadsgrupper som har modnet fram gode planer for lagring av CO2. Disse prosjektene vil kunne bidra til å bygge opp under en ny, kommersiell norsk havnæring, sier sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.
Myndighetene har vurdert søknader fra seks selskaper etter utlysning av areal i november 2022. Det er fjerde gang det tildeles areal for lagring av CO2 etter lagringsforskriften. Dette er det femte og sjette arealet som tildeles for lagring av CO2 på norsk kontinentalsokkel.
De to letetillatelsene som er tilbudt ligger i sørlige del av Nordsjøen. Den østlige tillatelsen tilbys til Aker BP og OMV. Den nordvestlige tillatelsen tilbys til Wintershall Dea Norge og Altera Infrastructure Group gjennom deres datterselskap Stella Maris CCS. Tillatelsene tilbys med et forpliktende arbeidsprogram med innlagte milepeler som sikrer rask og effektiv fremdrift, eller tilbakelevering av arealene hvis rettighetshaverne ikke gjennomfører lagringsprosjektet
— Etablering av kommersiell fangst og lagring av CO2 er viktig for at verden skal nå målene i Parisavtalen. Tildelingen av disse to nye tillatelsene bidrar til at Norge kan spille en viktig rolle når det gjelder å etablere kommersiell, storskala CO2-lagring for europeiske utslippskilder, sier Aasland.
Aker BP vil lagre fem millioner tonn CO2 årlig
Lisensen som er tildelt Aker BP og OMW har fått navnet Poseidon. Poseidon-lisensen kan ifølge Aker BP potensielt gi lagring av mer enn 5 millioner tonn CO2 per år. Hensikten er å injisere CO2 fanget fra flere spesifikke industrielle aktører i Nordvest-Europa. Aker BP har en eierandel på 60 prosent av lisensen mens OMW eier 40 prosent.
– Vi forventer at karbonlagring vil spille en nøkkelrolle i overgangen til en lavkarbonenergifremtid, og norsk sokkel har et betydelig potensial for karbonlagring. Som en ledende operatør på norsk sokkel er Aker BP godt posisjonert til å ta en aktiv rolle i dette. Denne lisenstildelingen gir oss en mulighet til å utforske både det tekniske og kommersielle potensialet til karbonlagring. Vi ser frem til å samarbeide med våre partnere for å utvikle dette til en bærekraftig og lønnsom virksomhet, sier Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP .
Wintershall Dea tar sikte på første injeksjon før 2030
Lisensen som er tildelt Wintershall Dea og Stella Maris har fått navnet Havstjerne-lisensen. Forventningene er at Havstjerne har kapasitet til å lagre syv millioner tonn CO2 årlig. Området ligger i Nordsjøen, 100 kilometer sør-vest av Egersund. Begge selskapene er tildelt en andel på 50% i lisensen.
– Vår andre lagringslisensen i Norge, passer godt med Wintershall Deas globale ambisjoner om å fjerne 20-30 millioner tonn CO2 årlig innen 2040. Vi er stolte over at Olje- og energidepartementet gjennom tildelingen anerkjenner vår kompetanse og vår evne til å bidra til at Europa når sine klimamål, sier Hugo Dijkgraaf, konserndirektør for teknologi i Wintershall Dea, i en pressemelding.
Partnerskapet tar sikte på første injeksjon av CO2 i Havstjerne før 2030.