Å Energi kan med spisskompetanse på nordisk krafthandel og en kraftportefølje på totalt 35 TWh, kalle seg Norges største fornybar-konsern. Vi har tatt en prat med havvind-ansvarlig Jarle Dyrdal om planene videre.
Å Energi oppstod med sammenslåingen av Glitre og Agder tidligere i år. Selskapet er blitt et fornybarkonsern med virksomheter i hele verdikjeden, med egen kraftproduksjon på 2,5GW. Å Energi eier og drifter kraftnett i Sør-Norge og har kunnskap om kraftsystemet, markedet og regulatoriske forhold. Selskapet er en regional grønn industriutvikler innenfor batterier, hydrogen, sol, havvind og digitalisering, med mer enn 20 års erfaring med mellomlands-forbindelser.
Gode samarbeidspartnere
Å Energi skal søke på konsesjon både på Utsira Nord og i Sørlie Nordjø II. Selskapet har gått inn i et konsortium sammen med internasjonale Corio Generation og norske Vårgrønn.
– Corio Generation er en av de største først havvindutviklerne med en prosjektportefølje på +20 GW, hvorav +5 GW flytende. Corio vil være en de første utviklere i verden til å ha en flyende vindpark i GW-størrelsen i drift gjennom sine prosjekter i Sør-Korea. De har også historie fra verdens første statlige investeringsbank for grønne energiprosjekter. De har dermed kompetanse innen prosjektutvikling men også muligheter for finansiering, forteller Dyrdal til Ocean24.
– Vårgrønn er et Norsk havvindselskap etablert av det globale energi-selskapet Eni Plenitude og den norske energientreprenøren HitecVision, De har en organisasjon med stor tyngde og ekspertise innen havvind, og har blant annet 20% eierandel i Dogger Bank, som blir verdens største havvindpark nå den kommer i drift, forteller han.
Hvordan skiller søknadene deres seg fra konkurrentenes?
– Når vi ser på hva vi har i felleskap som partnere, og den kompetansen vi kan bringe på bordet, så er mener vi at Å Energi med partnere er godt posisjonert for begge prosjektene.
Ambisjoner for fremtiden
Å energi ønsker å øke produksjonen av ren fornybar energi, å sørge for at strømmen leveres effektivt gjennom nettet. Selskapet ønsker å utvikle nye og bedre energitjenester i Norge og Norden.
– Vår ambisjon framover er å skape Nordens mest fremtidsrettede konsern innen fornybar energi, forteller Dyrdal.
– I forhold til havvind, jobber vi mot de prosjektene som er utlyst åpnet i Norge. Vi er også spente på de neste utlysningene, totalt 30 GW, som kommer i Norge frem til 2040.
Dyrdal forteller at de nå om de skal ta steget ut forbi det norske markedet.
Har dere tro på flytende og bunnfast havvind?
– Vi tror på begge deler. Den sørlige deles av Nordsjøen er bla veldig godt egnet for bunnfast teknologi. En studie fra Thema Consulting viser at det er plass til opp mot 50 GW i dette område, som vil kunne generere 50.000 arbeidsplasser i Norge. I tillegg er det mange plasser rundt norskekysten som er på dypere vann som gjør Norge godt egnet for flytende havvind, sier Dyrdal.
Mener dette må til for å lykkes
Dyrdal har en tanke om hva som skal til for at Norge skal lykkes med havvind industrien, og mener det norske markedet må gjøre seg attraktivt.
– Vi har fått en god start ved å sette gode ambisjoner, men det er også viktig at det kommer mer detaljerte planer på hvordan oppnå ambisjonene og at aktørene får forutsigbare rammebetingelser. Vi må gjøre Norge til et attraktivt marked som videre vil føre til at vi tiltrekker oss den betydelige kapitalen som kreves til de planlagte utbyggingene i Norge. Målet bør være at når vi ser tilbake på 2023 så var det året hvor vi virkelig gjorde alt vi kunne for å legge grunnlaget for Norges neste industrieventyr.