Norge og Storbritannia skal samarbeide tettere om hydrogen. I dag ble et vedlegg til den norsk-britiske samarbeidserklæringen om karbonfangst og -lagring signert.
– Dagens delegasjonsmøter vil styrke vår felles innsats for å skape en ny og grønnere vei. Deres samarbeid og forpliktelse vil være avgjørende, sa Kronprins Haakon under åpningen av næringslivsdelegasjonen i London.
Innovasjon Norge har samlet 450 representanter fra norske og britiske bedrifter innenfor energi og klimateknologi for å bygge nettverk og finne samarbeidsarenaer for det grønne skiftet.
– Vi må erkjenne at vi går veldig tøffe tider i møte – forsterket av Russlands aggresjon i Ukraina. Millioner av mennesker bekymrer seg for fremtiden, og sliter med å kunne betale for oppvarming og strøm. Og som kjent skjer dette samtidig som vi må jobbe hardt for å erstatte fossilt brensel med renere energikilder. Vi trenger innovasjon og samarbeid, smarte hoder og tøffe beslutningstagere, sa Kronprins Haakon.
Kronprinsparet ledsages av utenriksminister Anniken Huitfeldt som var til stede på scenen sammen med den britiske energiminsteren Grant Shapps. Sammen undertegnet de en intensjonsavtale om samarbeid på hydrogen, som en forlengelse av allerede inngått samarbeid på karbonfangst- og lagring.
Norge og Storbritannia skal samarbeide tettere om hydrogen. I dag ble et vedlegg til den norsk-britiske samarbeidserklæringen om karbonfangst og -lagring signert.
— Vi har i mange år hatt et godt samarbeid med Storbritannia om CCS, og det er derfor veldig bra at vi nå styrker partnerskapet også på hydrogen. Hydrogen vil kunne spille en viktig rolle for å kutte klimagassutslipp, og her kan vi dra god nytte av hverandres erfaringer, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Vedlegget stadfester et utvidet myndighetssamarbeid mellom landene, og legger blant annet opp til å regelmessig utveksle kunnskap og erfaringer knyttet til bruk av hydrogen i industrien, til produksjon av lavkarbon hydrogen, transport og lagring, samt om å utvikle standarder og sertifisering. Vedlegget ble signert under åpningen av næringslivsseminaret i forbindelse med kronprinsparets besøk til Storbritannia. Arrangementet samlet mange norske og britiske næringslivsaktører innen energifeltet.
Energi og klimateknologi
Norge og Storbritannia er forpliktet til en grønn industriell omstilling med mål om å oppnå karbonnøytralitet innen 2050. Dette gir store muligheter og utfordringer for bedrifter i begge land.
– Storbritannia har store prosjekter innenfor havvind og reduksjon av klimagasser, og er et viktig knutepunkt for teknologi og finans. Her i London har vi i dag norske bedrifter som leverer teknologi til havvindparker ved kysten av Storbritannia, bedrifter som deler unik kompetanse på karbonfangst- og lagring og norske bedrifter med verdensledende løsninger innenfor klimateknologi, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Haugli legger til at utfordringene også er viktige å være oppmerksom på:
– Å leve opp til både Norge og Storbritannias forpliktelse om karbonnøytralitet innen 2050 vil kreve hardt arbeid. Gjennom samarbeid og partnerskap kan Norge og Storbritannia få til dette, sammen.
På denne næringslivsdelegasjonen er innflytelsesrike ledere og beslutningstakere fra privat og offentlig sektor, fra både Norge og Storbritannia, samlet for å diskutere samarbeid om forskning, utvikling og implementering av teknologi med lavere utslipp, hydrogen, CCS (karbonfangst og -lagring) og havvind. Storbritannia har mål om å bli en «ren energi-supermakt» innen slutten av dette tiåret.
På scenen under åpningsarrangementet var også direktør i Kongsberggruppen Geir Håøy, administrerende direktør i Aker ASA, Øyvind Eriksen og Bernard Looney, direktør i BP.
I etterkant av det faglige programmet i dag fortsetter nettverksbyggingen mellom norske og britiske bedrifter på Lindley Hall, der Kronprinsparet og Norges ambassadør til Storbritannia er til stede. Den norske artisten Metteson opptrer.