Sval, Storegga og Neptune søker om lagringskonsesjon for CO2 i den norske Nordsjøen. Prosjektet, kalt Trudvang, har potensial til å lagre opptil 225 millioner tonn CO2.
– Trudvang-partnerne har jobbet sammen siden desember 2021 for å identifisere, nominere og søke om denne lisensen. Vi har allerede utført en betydelig mengde arbeid, inkludert undergrunnsevaluering av lagringskomplekset, og teknisk og økonomisk vurdering av CCS-verdikjeden. Dette arbeidet har vist at Trudvang kan modnes til et kommersielt levedyktig prosjekt med sikker og effektiv lagring av karbon, sier Truls Olsen-Skåre, Senior Vice President Sustainability & HSEQ, Sval Energi.
Betydelig kapasitet
Konsortiet melder at det vil være mulig å injisere om lag ni millioner tonn CO2 per år i 25 til 30 år, me en samlet lagringskapasitet på minst 225 millioner tonn CO2 i lisensen. Dynamisk modellering indikerer at den totale lagringskapasiteten over tid kan være vesentlig høyere enn dette.
Landbasert mottaksterminal på Sørvest-Norge
Olsen-Skåre legger til: «Vi vil fokusere på å akselerere alle faser av arbeidsprogrammet for å kunne begynne å injisere CO2 i 2029, og vi vil fortsette arbeidet med eksisterende og nye parter for å modne hele verdikjeden.»
Trudvang-prosjektet ser for seg fangst av CO2 av flere industrielle utslippere i Nord-Europa og Storbritannia, frakt av flytende CO2 fra eksportterminaler til en landbasert mottaksterminal på Sørvest-Norge og deretter transport via en spesialbygget rørledning til Trudvang lokalitet for injeksjon og permanent lagring.
Lagringslisensen Trudvang ligger i den norske Nordsjøen, øst for Sleipnerfeltet og omtrent 165 kilometer fra kysten. Lagerreservoaret er i Utsiraformasjonen. Sval er foreslått operatør av Trudvang med 40 prosent eierandel. Storegga og Neptune har hver 30 prosent eierskap.