Dette mener klimagründeren Silje Skjelsvik må løses om man skal realisere de grønne industrieventyrene.
Klima- atmosfære- og havfysikeren Silje Skjelsvik startet i januar i ny stilling som Head of Green Transition for Sweco. Klimagründeren har tidligere startet opp klimastiftelsen «Om i morgen» og teknologiselskapet Net Zero. Hun har en master i meteorologi og oseanografi fra Universitetet i Bergen. I 2020 ble hun kåret til «Årets Ledestjerne» av Dagens Næringsliv.
Siden 2020 har hun jobbet i klima og energiavdelingen til Sweco. Der har hun vært med å bygge opp selskapets konsulentvirksomhet for klima- og bærekraftsrådgivning. Sweco er Europas største rådgiverselskap innen tekniske ingeniørfag og arkitektur. De leverer tjenester innen teknikk, miljø og bærekraft rettet mot aktører som jobber innen et bredt spekter av næringslivet. I Norge har Sweco rundt 2500 medarbeidere fordelt på kontorer over hele landet.
Ønsker å forme morgendagens samfunn
Skjelsvik forteller at Sweco samarbeider med aktører innenfor blant annet bygg og eiendom, transport, finans, byplanlegging og energiproduksjon.
– Vi tilbyr løsninger på ulike samfunnsproblemer som bidrar til den grønne omstillingen. Min rolle er å komme i kontakt med de kundene som ønsker å gjøre noe på klimafronten. Det er ofte aktører som er utsatt for klimarisiko eller som ser forretningspotensiale i grønne løsninger. Det handler det om å identifisere innovative løsninger som bidrar til en bærekraftig utvikling og om å videreføre kompetansen vi sitter på, forteller hun,
– Vi jobber mye med solkraft. Der har vi mye kompetanse og ser et voksende marked i Norge. Vi vant nettopp et større prosjekt hvor vi skal kartlegge solcellebehov og potensiale i et stort område. Vi jobber også mye med kraftproduksjon, kraftnett og elektrifisering i transportsektoren. Vi har prosjekter sammen med Hydro, Statnett, Statkraft og Å Energi, for å nevne noen. Vi jobber tett med mange store og små energiselskaper i Norge.
Videre forteller hun at Sweco jobber mye med klimascenarioer og klimarisiko for både private selskaper og offentlige aktører.
– Vi hjelper selskaper med å få en oversikt over hvordan de påvirker klimaet og naturen og hvordan de selv blir påvirket av klimaendringene. Vi tar for oss de fysiske konsekvensene og ansvars- og omstillingsrisikoene aktører kan møte på. Dette er viktig informasjon for både aktører innen energiproduksjon og distribusjon og for aktører innen andre næringssektorer. Her jobber vi på tvers av forskjellige bransjer.
Fire viktige elementer i energiomstillingen
Skjelsvik mener det er fire viktige utfordringer som må løses for å skape et lavutslippssamfunn.
– Vi må produsere mer kraft, forbedre strømnettet, skape mer sirkularitet og tilrettelegge for et lavere strømforbruk. Dette er essensielt om vi skal realisere de store grønne industrieventyrene.
– Den lavest hengende frukten er å redusere dagens energisløsing. I dag har vi et unødvendig høyt energiforbruk. Energieffektivisering blir rett og slett ikke snakket nok om. Det finnes ikke et mer konfliktfritt tiltak enn dette. Det vil tilgjengeliggjøre mer kapasitet på strømnettet, samtidig som det vil kutte strømregningene. For å få til en energiomstilling må vi mobilisere den kompetansen vi sitter på ut i nye prosjekter. Vi må jobbe med energioptimalisering, og samtidig bruke de riktige løsningene og energikildene til hvert enkelt prosjekt. Vi må benytte de resursene og grønne kraftkildene som finnes lokalt.
– Vi må også ha mer sirkularitet inn i energiomstillingen. Det er utrolig viktig at vi bygger dagens og morgendagens næringer med sirkulære forretningsmodeller. Vi må ha en plan for hvordan vi skal reparere, vedlikeholde og gjenbruke materialer i energibransjen. Greier vi ikke dette vil vi heller ikke få til å sikre en god nok økonomi og forvaltning av ressurser i fremtidens energiproduksjon.
Mener fremtiden er grønn
Skjelsvik forteller at hun har et optimistisk syn på fremtiden. Hun mener at en kollektiv innsats på tvers av bransjer, fagfelt og landegrenser er veien å gå for å løse utfordringene rundt energiomstillingen. Hun mener at fremtiden er grønn og at fornybar energi må satses på.
– Jeg tenker at vi må forberede oss på å fase ut fossil energi de kommende årene. Selv om det jobbes for å redusere klimagassutslipp under produksjonen av denne energien, blir det bare en dråpe i havet i forhold til utslippene som skjer under bruken av olje og gass. Fornybar energi er fremtiden. Det må være fremtiden, for at min generasjon og de som kommer etter meg skal ha et godt livsgrunnlag i årene som kommer.
– Norge har tjent godt på olje og gassbransjen i mange år. Men når vi vet at forbrenning av fossile energikilder er roten til klimakrisen må vi omstille oss. Få oss nye ben å stå på økonomisk, samtidig som vi skaper arbeidsplasser i sektorer som er med på å løse samfunnskrisene vi står i. Norge er i verdenstoppen på grønn teknologi, klimaforskning og IT-kompetanse. Er det noen som kan gå foran i det grønne skiftet så det det oss. Vi har også gode forutsetninger for å bruke kompetansen vi har bygd gjennom offshore, olje og gass til å lykkes med havvind.
Klimagründeren legger til at energibyrået International Energy Agency for første gang i 2022 gikk ut med en meldingen om at fossil energi må fases ut og fornybar energi må satses mer på. Ifølge Skjelsvik er det nå mange steder i verden der fornybar energi er billigere enn fossil energi.
– Her gleder jeg med til å bidra med å bygge enda flere arbeidsplasser innen klima- og energiomstillingen, og mobilisere kompetanse til prosjekter for en grønnere fremtid. Det er denne kompetansen som etterspørres av mange store aktører i næringslivet nå. Vi har løst store internasjonale kriser før. Se for eksempel på innsatsen som ble gjort under koronapandemien. Klimakrisen er også noe vi er kapable til å løse gjennom en kollektiv innsats.
Klimakampen gir et kvinneløft i arbeidslivet
Skjelsvik tar også til orde for at klimaengasjement er med på å få flere kvinner inn i en mannsdominert del av arbeidslivet.
– Det er mange kvinner som er engasjert i klimakampen og som sitter på viktig kompetanse som vi trenger i energiomstillingen. Vi ser i dag et veldig mannsdominert næringsliv, spesielt innenfor olje- og gassektoren. Det er spennende å se hvordan et skifte til et mer bærekraftig næringsliv er med på å få flere kvinner inn i sektorer, hvor de tradisjonelt har vært underrepresentert. Jeg tror klimakampen og energiomstillingen er med på å bidra til et positivt løft for likestilling i arbeidslivet, sier Silje Skjelsvik.