Horisont Energi har gått inn i en samarbeidsavtale med det spanske selskapet Fertiberia for realisering av Europas største produksjonsanlegg for ren ammoniakk, Barents Blue-prosjektet i Finnmark.
Barents Blue-konseptet går ut på å lage ammoniakk av naturgass fra Barentshavet, fange CO2 og lagre den under havbunnen.
– Vi er stolte av å kunngjøre samarbeidsavtalen med Fertiberia, som gir betydelig erfaring og kompetanse i å utvikle grønne ammoniakk prosjekter i industriell skala. Fertiberia og Horisont Energi deler ambisjonen om å akselerere overgangen til karbonnøytralitet gjennom banebrytende prosjekter. Equinor og Vår Energi har vært med på å modne prosjektet frem i utbyggingsfasen. Vi ser frem til å samarbeide med Fertiberia for å realisere prosjektet og dermed bidra til avkarbonisering av europeisk industri og transport, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi, i en pressemelding.
Den nye samarbeidsavtalen trer i kraft fra 1. april 2023. Equinor og Vår Energi avslutter sine andeler i prosjektet fra 31. januar 2023. Horisont Energi og Fertiberia tar over 50 prosent hver av eierskapet ifølge partnerskapsavtalen.
Equinor og Vår Energi går ut
Polaris CO2-lager under Barentshavet ble valgt som CO2-lagringsløsning for Barents Blue-prosjektet, og har hatt samme partnere som for Barents Blue-prosjektet. Følgelig har Equinor også konkludert med å ikke delta videre i Polaris lagringsprosjektet.
– Vi er glade for at Horisont Energi vil fortsette å modne Barents Blue-prosjektet med en ny partner, og bygger videre på fremdriften og erfaringene fra partnerskapet vårt. Jeg ønsker å takke Barents Blue-operatøren Horisont Energi og vår partner Vår Energi for samarbeidet vi har hatt i prosjektet, sier Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor.
Equinor er fortsatt positive til å utforske mulige gassforsyningsløsninger fra Hammerfest LNG til Barents Blue prosjektet etter endringene i partnerskapet.
Equinor har flere hydrogen- og CCS-prosjekter i ulike faser i Norge og i andre markeder. I Norge er CO2-transport- og lagringsprosjektet Northern Lights, som en del av Langskip-prosjektet, allerede under bygging og i rute til å kunne ta imot CO2 i 2024.
Nylig annonserte Equinor og RWE at selskapene har blitt enige om å samarbeide for å utvikle storskala verdikjeder for lavkarbon-hydrogen, med produksjonsanlegg i Norge og eksportrørledning til Tyskland.
Innen 2030 har Equinor en ambisjon om at 50 prosent av selskapets bruttoinvesteringer skal dedikeres til fornybar energi og lavkarbonløsninger, som CCS og hydrogen.
Grupo Fertiberia ny partner
– Vår integrasjon i dette prosjektet er svært synergetisk. Vi bringer vår erfaring som europeisk leder innen bærekraftig gjødsel til Barents Blue, med mer enn fem tiår med kumulert kunnskap innen design, vedlikehold og drift av ammoniakkfabrikker og med verdifull kompetanse innen styring av ammoniakkforsyningskjeder. Fertiberia var det første store selskapet i gjødselsssektoren som produserte CO2-fri ammoniakk og avlingsernæringsløsninger i industriell skala i Europa. Å være en del av Barents Blue-prosjektet er en ny mulighet for Fertiberia til å akselerere vår transformasjons- og vekstprosess innen produksjon av ren ammoniakk, utvide bruken til nye områder som transport og energi og bli det første selskapet i vår sektor som oppnår karbonnøytralitet innen 2035, sier Javier Goñi, administrerende direktør i Grupo Fertiberia, i en pressemelding.
Det er beregnet at Barents Blue-prosjektet skal produsere en million tonn ren ammoniakk, og vil da bli den mest energieffektive blå ammoniakkfabrikken i verden. Med best karbonavtrykk i bransjen vil den være godt tilpasset etter EUs taksonomi.
Barents Blue-prosjektet støttes med en bevilgning på 482 millioner kroner under EUs IPCEI-hydrogenprogram. Bevilgningen påvirkes ikke av endringene i partnerkonsortiet.
Equinor melder samtidig at de fortsatt er positive til å utforske gassforsyningsløsninger til Barents Blue-prosjektet fra Melkøya etter fratredelsen fra samarbeidsavtalen. .