Leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse mener de 165 millioner kronene som er satt av i statsbudsjettet til opprustningen av NVE, er helt essensielt for å komme videre med nye områder for havvind i Norge.
Under Norwegian Offshore Wind bransjetreff denne uken, håpet flere på en oppdatering om hvordan pengene i statsbudsjettet skal brukes til å styrke NVE.
–Vi har hatt erfaring fra konsesjonssøknader fra MET senteret vårt som er et relativt enkelt prosjekt sammenlignet med Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. Prosessen her har tatt veldig lang tid, sier Nesse til Ocean24.
Nesse mener derfor at det er viktig myndighetene ligger i forkant, og bygger kompetanse og kapasitet slik at disse prosessene kan effektiviseres.
Statssekretær for olje og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen sa under bransjetreffet onsdag at planen er at en del av disse pengene skal gå til å digitalisere disse prosessene slik at de kan effektiviseres.
Krever at det skjer ting
Nesse forteller til Ocean24 at han har stor tro på industrien i Norge og at vi er godt rustet innen flytende havvind men for at det skal lykkes må at det skje ting.
–At vi lykkes med dette krever at vi holder tempoet på Utsira Nord og at det kommer nye prosjekter fortløpende.
Norwegian Offshore Wind er veldig fornøyde med regjeringens plan om å tildele områder for 30 GW havvind før 2040. Nesse mener likevel det mangler en plan for denne ambisjonen.
–Vi trenger en plan for når dette skal komme, slik at industrien kan gjøre seg klar, sier Nesse.
Foreslår målpris
Under bransjetreffet sier statssekretær Eriksen at regjeringen vil legge til rette for konkurranse for å spisse prisene.
– Vi har forståelse for at det er behov for konkurranse, men vi er opptatte av at vi finner en løsning på disse tre prosjektene på Utsira Nord, slik at vi får alle på plass, sier Nesse.
Et av forslagene som Nesse drar fram er å sette en målpris som er ukjent for aktørene. Byr aktørene under målprisen får de alle tre prosjektene, mens om aktørene ikke byr under, får de to av de beste.
– Det er viktig at disse tre prosjektene kommer på plass for å aktivere større del av leverandørkjeden, sier Nesse til Ocean24.
Trenger investeringer
Nesse er også opptatte av at Norge starter utviklingen av havner og baser som skal kunne brukes til industrien.
– Vi har seks prosjekter i klyngen som jobber med å utvikle dette. Arbeidet går mye ut på å finne virkemidler og investeringer til dette. De som skal gjøre investeringer venter gjerne på den første kontrakten, men dette er ting som tar tid og det er viktig å være i forkant.