Arkivverket vil få klarhet i hvordan energikommisjonen forholder seg til bestemmelser om journalføring, dokumentasjonsrutiner og offentlighetens mulighet for å gjøre seg kjent med kommisjonens arbeid.
Regjeringen har nedsatt en energikommisjon som skal kartlegge energibehovet og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft og at norske strømkunder skal ha rikelig tilgang på fornybar kraft. Energikommisjonen skal legge fram sin rapport 1.februar. På bakgrunn av et oppslag hos NRK fredag 20. januar om manglende journalføring og offentlig tilgang på dokumenter under Energikommisjonens arbeid, vil Arkivverket nå kontakte kommisjonen, melder Arkivverket.
– Nødvendig å sikre etterrettelig dokumentasjon
– Å arkivere og journalføre dokumenter er enormt viktig i slike saker, og det er helt nødvendig å sikre etterrettelig dokumentasjon fra kommisjonens arbeid nå, men også for å ettertiden, sier riksarkivar Inga Bolstad.
På bakgrunn av kommisjonens uttalelser til NRK, vil Arkivverket vurdere om det er noe kommisjonen er lovpålagt å gjøre annerledes.
– Det er totalen i arkivering, journalføring og tilgang på dokumentasjon som er utfordringen og spørsmålet i denne saken. Vi kan ikke si noe om hvorvidt det er lovlig for kommisjonen å hemmeligholde all dokumentasjon eller enkeltdokumenter, eller om de gjør klokt i det, sier Bolstad.
– Vi er satt til å forvalte Arkivloven, som handler om hvordan de skal sikre dokumentasjonen de produserer, og med utgangspunkt i den vil vi undersøke lovligheten av måten de jobber på med journalføring, dokumentasjon og arkivering, sier hun.
Forvalter Arkivloven
Arkivverket forvalter Arkivloven og utfører systematisk tilsyn med arkiv- og dokumentasjonsforvaltning i all offentlig forvaltning med utgangspunkt i lovens § 7. Riksarkivaren kan blant annet inspisere arkiv og gi pålegg som er nødvendige for å oppfylle arkivloven med forskrifter. Alle offentlige organ har opplysningsplikt om arkivene og forhold som kan ha betydning for oppfylling av lovens formål. Dette gjelder uavhengig av lovpålagt taushetsplikt.