Equinor ble tildelt 26 av de nye utvinningstillatelsene.
Konsesjonsrundene på norsk sokkel som går under navnet ”tildeling i forhåndsdefinerte områder” (TFO) fokuserer på de modne delene av sokkelen hvor geologien er kjent og infrastrukturen er godt utbygd.
I dag har 25 selskaper ifølge Oljedirektoratet fått tilbud om andeler i totalt 47 utvinningstillatelser på norsk sokkel i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2022.
Equinor tildelt 26 nye utvinningstillatelser
Neptune Energy melder at de har fått to lisenser, i henholdvis Fram- og Gjøa-områdene, mens OKEA totalt har fått fire lisenser.
Equinor er tildelt 26 av de nye utvinningstillatelsene – 18 tillatelser som operatør og åtte som partner. 16 av disse er i Nordsjøen, ni i Norskehavet og en i Barentshavet.
– TFO-rundene er viktige, og vi er godt fornøyde med de tildelinger vi har mottatt i dag, sier Jez Avery, direktør for Undergrunn i Utforskning og Produksjon Norge i Equinor.
I 2023 planlegger selskapet å delta i rundt 25 letebrønner, de fleste rundt eksisterende infrastruktur.
– Rundt 80 prosent av letebrønnene vil bli boret i kjente områder som er godt utbygget. Funn nær eksisterende infrastruktur trenger mindre volum for å utvikles lønnsomt og kan raskt settes i produksjon og med lave CO2-utslipp. Slik maksimerer vi verdiskapningen fra eksisterende infrastruktur som har blitt bygget opp over lang tid på sokkelen, sier Avery,
– Stort mangfold i aktørbildet
Myndighetene vurderte søknader fra til sammen 26 selskaper i løpet av høsten 2022. Av de 47 utvinningstillatelsene, er 29 i Nordsjøen, 16 i Norskehavet og 2 i Barentshavet. 20 av utvinningstillatelsene er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.
– Det er positivt at det er stort mangfold i aktørbildet og at selskapene viser interesse for TFO og norsk sokkel. En nøkkel for den videre verdiskapingen på sokkelen vil være å utnytte ledig kapasitet i eksisterende olje og gassinfrastruktur. Da er det viktig at selskapene aktivt leter og finner ressursene i nærheten av infrastrukturen, sier direktør for lisensforvaltning i Oljedirektoratet, Kalmar Ildstad.
Hvilke områder som inngår i de forskjellige rundene er styrt av petroleumsfaglige vurderinger av områdenes modenhet, og særlig av behovet for stegvis leting og utnyttelse av tidskritiske ressurser.
Her er selskapene som har vunnet tildelinger:
- Aker BP
- AS Norske Shell
- Concedo
- Conoco Phillips
- DNO
- Equinor
- Harbour
- INPEX-Idemitsu
- Kufpec
- Lime
- Longboat
- Lotos
- M Vest
- Neptune
- OKEA
- OMV
- Pandion
- Petrolia NOCO
- PGNiG
- Source
- Sval
- TotalEnergies
- Vår Energi
- Wellesley
- Wintershall Dea