Et nytt konsortium ledet av Odfjell Technology utreder mulighetene for utvinning av geotermisk energi i Øygarden.
Geotermisk energi er basert på de samme prinsippene som jordvarme i private husholdninger, der man borer brønner for å hente opp varme fra jorden. Ifølge Odfjell Technology og Baker Hughes er det for tiden over 20.000 prosjekter for utvinning av geotermisk energi på gang i verden – men ingen av dem i Norge. Det vil det nye konsortiet gjøre noe med.
– Geotermisk energi har i dag stor teknologiutvikling, og gir stabil og grønn energi. Inngrepene i naturen er minimale sammenlignet med for eksempel landvind, og brønnen står i 100 år uten de samme kravene til service og vedlikehold som man trenger innen de fleste andre former for energiutvinning, sier Kurt Meinert Fjell, EVP Odfjell Technology, i et intervju med Ocean24.
Det nye konsortiet er offentlig-privat, og består av Odfjell Technology, CCB, Eviny, Baker Hughes og Xrig, samt Vestland Fylkeskommune, Grønn region Vestland, Bergen kommune og Øygarden kommune.
Det første geotermiske energiprosjektet i industriell skala noensinne kan komme i Øygarden. Konsekvensutredning er ikke på plass ennå, men tidlige vurderinger går ut på at et anlegg kan gi energiforsyning til nye Bergen havn, hele eller deler av industriområdet på Kolsnes og andre offentlige institusjoner, som skolebygg. Initiativtakerne gjør også vurderinger på om geotermisk energi kan komme til anvendelse innen havbruksnæringen på satsinger innen fiskeoppdrett.
– Øygarden er stedet for månelanding nummer to, med Northern Lights. Det kan også bli sted for vår satsing innen geotermisk varme, sier Kurt Meinert Fjell.
Odfjell-konsernet har historikk og erfaring fra brønnboring, som kan bli verdifull innen en ny og grønnere form for energiutvinning.
– Vi har deltatt i geotermiske prosjekter i Europa i femten år, og tar nå med oss den erfaringen til Norge. Odfjell Technology har 2300 ansatte. Norge har noen av de verste forholdene til å drive med geotermisk energi. Men borer du langt nok finner du varme, og der har vi høy kompetanse.
– Hvorfor har man ikke gjort dette i Norge tidligere?
– Det er nå insentivene er der. Norge har hatt bra med olje og vannkraft, men er på vei mot et energiunderskudd, og trenger økt produksjon av grønn energi, sier Meinert Fjell.