Teknologiselskapet CondAlign har utviklet en membranteknologi som skal bidra til kostnadseffektiv fangst av CO2 fra biogassanlegg og industrien.
Dette er utviklet med støtte fra fra CLIMIT-FoU og sammen med forskere fra SINTEF og NTNU.
Membraner har som egenskap at de skiller ut utvalgte stoffer og kan derfor være energieffektive for separasjon av gasser, som for eksempel CO2.
Utfordringen med de membranene som hittil har vært i markedet et at ytelsen er for lav og kostnaden for høy til at teknologien blir konkurransedyktig. Forskergruppen fra CondAlign har forbedret teknologien på en måte som gjør den meget relevant for gass-separasjon og CO2-fangst.
Har søkt patent
CondAlign sendte i 2019 to patentsøknader basert på resultater fra den prosessen som ble oppnådd i laboratorier. En av disse er innvilget i Norge, og en avgjørelse på den internasjonale søknaden er ventet innen utgangen av året.
– Som et innovasjonsprosjekt for industrisektoren (IPN) har fokus for MembrAlign vært rettet mot bærekraftig verdiskapning og tilgjengeliggjøring av denne nye kunnskapen og løsningene, sier Linn Cecilie Sørvik, leder for produktutvikling i CondAlign.