Utenriksministeren måtte svare Stortinget om nedleggelsen av det norske konsulatet i Houston.
Ocean24 meldte sist uke at UD har besluttet å legge ned generalkonsulatet i Houston. Gjennom flere artikler har det kommet sterke reaksjoner fra energibransjen og fra det norske miljøet i det som regnes som verdens energihovedstad. Både toppledere i energibransjen og representanter fra ulike organisasjoner, som Innovasjon Norge, ONS og Næringsforeningen Region Stavanger har argumentert for at nedleggelsen svekker både energi-, fornybar- og teknologibransjen.
De siste dagene har flere stortingspolitikere tatt saken opp med utenriksminister Anniken Huitfeldt. Fremskrittspartiets Helge André Njåstad har spurt ministeren om hennes departement vil revurdere beslutningen. Huitfeldt har så langt ikke svart på dette.
Også Ingjerd Schou (H) har sendt skriftlig spørsmål til utenriksministeren, der hun gir uttrykk for bekymring for at de diplomatiske båndene til USA svekkes:
«Hvordan vil nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston, Texas, påvirke Norges arbeid med å ivareta de diplomatiske båndene til Norges viktigste allierte?»
Utenriksminister Anniken Huitfeldt kom ifølge Stortingets nettsider med følgende svar:
«Nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston er et resultat av en større reformprosess i utenrikstjenesten, et endret sikkerhetslandskap i Europa og en prioritering av utenrikstjenestens begrensede ressurser.
USA er Norges viktigste allierte, har grunnleggende betydning for vår utenriks- og sikkerhetspolitikk og er viktig for norsk økonomi og for norske arbeidsplasser. Våre bilaterale relasjoner til USA er svært gode og samarbeidet utvides på en rekke områder. USA er vertskap for utenrikstjenestens største diplomatisk tilstedeværelse og de diplomatiske båndene, som primært håndteres fra Washington DC, påvirkes ikke av nedleggelsen.
Næringsfremme mot det amerikanske markedet forblir en viktig prioritering for regjeringen. Houston-området og Mexico-gulfen er et viktig marked for norsk leverandørindustri, og Texas byr på mange muligheter for norske bedrifter innen alt fra fornybar energi til romindustrien. Det skal norske myndigheter fortsatt støtte opp om. Interesser i Houston-området skal ivaretas av ambassaden i Washington DC, generalkonsulatene i San Francisco og New York, og ikke minst Innovasjon Norge og NORWEP som blir værende i Houston.»
NACC Houston, norsk-amerikansk handelskammer, skriver følgende på Linkedin om utenriksministerens svar: «Disappointing but our fight continues!», oversatt «Skuffende, men vår kamp fortsetter!»
Onsdag morgen har 1148 mennesker signert deres underskriftskampanje mot nedleggelsen, svært mange av dem representanter for norske energiselskaper i Houston.