Medlemsnasjoner i North Sea Energy Cooperation-gruppen har denne uken satt et havvindmål på minst 260 GW innen 2050.
Olje- og energiminister Terje Aasland har de siste dagene deltatt på ministermøtet i Dublin.
NSEC er en sentral arena for utvikling av havvind i Nordsjøen, hvor Norge er medlem. Landene har en felles ambisjon om å satse stort på havvind som kan bidra til Europas energiuavhengighet og gi mer kraft til folk og industri. Norge har meldt inn sin ambisjon om å tildele areal som kan gi 30 GW havvind på norsk sokkel innen 2040
— Hele Europa, Norge inkludert, står nå i en krevende situasjon med knapphet på energi og høye priser. Vi har god dialog med EU om dette, og det var nyttig å diskutere disse utfordringene med Kadri Simson i går, sier Terje Aasland, olje- og energiminister.
193 GW innen 2040
Beligia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland og Norge sier at det ikke-bindende målet bør gi 76 GW online innen 2030 og 193 GW innen 2040.
Som et signal om økt politisk ambisjon for fornybar offshore, utgjør NSEC-landenes mål for utplassering av fornybar offshore i hele det maritime området i NSEC-regionen, mer enn 85% av EUs mål om å nå en total havvindkapasitet på minst 300 GW innen 2050. De nye målene ble publisert etter et møte i gruppen arrangert av den irske energiministeren Eamn Ryan i Dublin i dag.
-Det er imponerende at målene vedtatt av ni NSEC-land utgjør mer enn 85% av EU-omfattende ambisjon som vi skisserte for to år siden, sier kommissæren for energi, Kadri Simson.
NSEC vil fungere som tilretteleggingsorgan for oppgaven med North Seas Offshore Grids (NSOG). I denne rollen vil de støtte utviklingen av en ikke-bindende NSOG-avtale for å samarbeide om mål for offshore fornybar energi som skal utplasseres for havbassenget innen 2050.
– Å utvikle våre felles fornybare ressurser til havs vil redusere regional avhengighet av importert fossilt brensel gjennom styrket regional selvforsyning med energi, samt nødvendigvis fremskynde overgangen til et grønt og robust energisystem, sier medlemslandene i en en felles uttalelse.
Ministrene og kommissæren er enige om at for å oppfylle offshore-distrubusjonsmålene, som er nødvendige for å oppfylle våre felles klima-og energimål vil kreve akselerert tillatelse for offshore fornybar energi- og infrastrukturprosjekter. Ministrene støtter derfor intensjonen med tillatelsespakken i RePowerEU-planen om å strømlinjeforme og fremskynde prosedyrene for tildeling av tillatelser.