Norwea har gitt innspill om tildelinger av områder for havind.
– Vi foreslår både økt utnyttelse av områdene, og utvidelse av dem, sier Arne Jakobsen, seniorrådgiver i Norwea, i et intervju med Ocean24.
NVE har fått i oppdrag av Olje- og energidepartementet å se på forslag til nye områder og ta i mot innspill om eventuelle utvidelser. Norwea, interesseorganisasjonen for havvind, har hatt flere møter, med både NVE og departementet, der de har lagt frem sine forslag på vegne av aktørene. Ifølge Jakobsen vurderer myndighetene innspillene nå.
Vil droppe effektbegrensningen
– Norwea mener at det må vurderes en utvidelse av de områdene som allerede er åpnet, med en målsetning om høyest mulig energiutnyttelse i beslaglagt areal. Dette gjelder spesielt Sørlige Nordsjø II, sier Jakobsen.
Han mener også de kan få høyere kraftproduksjon ut av de opptegnede områdene – dersom myndighetene dropper kraftbegrensningen, som nå er på 1,5 GW for Utsira Nord.
– De har tegnet opp to felter, og inne i disse er det plass til mer, spesielt i Utsira Nord. Vi mener at mulighetene er gode for å få inn flere eller større turbiner, og dermed mer effekt. Det er potensiale for å øke effekten fra hvert av disse områdene betydelig, sier Jakobsen.
Ønsker tildelinger annet hvert år
Ambisjonen til regjeringen er 30 GW havvind tildelt innen 2040.
– Norwea mener dette målet må være styrende for arbeidet med arealutredninger og åpning av nye områder. Tildelingene av arealer bør skje jevnlig fram mot 2040, for eksempel annet hvert år, sier Jakobsen til Ocean24.
Norwea mener videre at utgangspunktet for vurdering og kartlegging av nye områder for havvind bør være tilgjengelige vindenergiressurser. Samt at en rekke konkrete kriterier bør vektlegges, som nærhet til sterke punkt i nettet, overføringskapasitet, sameksistens og hensynet til fiskeri og miljø.
Her noen av innspillene Norwea har kommet med:
- Vurdere å utvide områdene geografisk, spesielt Sørlige Nordsjø II.
- Vurdere å fjerne eller heve kraftbegrensningen, spesielt Utsira Nord.
- Tildelinger av nye areal for havvind jevnlig frem mot 2040, for eksempel annet hvert år.