Stavanger-baserte NorSea Group og belgiske Parkwind har inngått et ekslusivt forskningssamarbeid med fire universiteter.
Den belgiske statsministeren Alexander de Croo var til stede da intensjonsavtalen ble signert på ONS. Partene i samarbeidet er, foruten NorSea og Parkwind, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Brussel og Gent University.
Avtalen skal heve kompetansen på havvind i Norge, og avhenger av at NorSea Group og Parkwind vinner operatørlissens i Utsira Nord eller Sørlige Nordsjø II.
– Avtalen handler om å benytte all kompetanse de fire universitetene og de to selskapene har innen havvind. Den er så vidtrekkende at det kan dreie seg om kunnskapsutveksling innen alt fra for eksempel materialteknologi til meteorologi og marinbiologi. Vi skal bruke universitetene aktivt i daglige problemstillinger, som vil gi gjensidig effekt, sier Morten Magnussen, Prosjektdirektør i NorSea Group, til Ocean24.

Sammen med belgiske Parkwind har NorSea Group ambisjon om å bli eier og operatør av vindparker. Sammen har de stiftet norskregistrerte Ventyre, som nå har inne søknader om lisenser i Sørlige Norsjø II og Utsira Nord.
Belgisk kompetanse
– Norge har ikke hatt det samme behovet for offshore vind som andre land. Dermed ligger vi år etter Europa på kompetanse. Med myndighetenes ambisjoner om 30 GW innen 2040 har vi en formidabel utfordring. Vi fokuserer derfor mye på forskning og utvikling, sier Magnussen.
På tross av at Belgia disponerer et forholdsvis begrenset havområde, har landet over tid utnyttet det godt til havvind. Nå skal de belgiske erfaringene bidra til norsk kompetanseheving.

– Samarbeidet vil innebære utveksling av studenter og lærerpersonell, samt at ingeniører fra oss kan undervise studentene. Parkwind har ansatt den eneste i Europa som har PhD på flytende havvind. Gjennom samarbeidet kommer hennes kompetanse til nytte, også for norske forskningsmiljøer. Parkwind har tidligere hatt lignende samarbeid i Belgia, og sett verdien av synergiene som har oppstått, sier Magnussen.
Ønsker flere slike samarbeid
Universitetet i Bergen tror samarbeidet kan bidra til utviklingen av norsk havvind-industri.
– Vi ønsker mer havvind, og at den skal være mest mulig bærekraftig. Da vil vi bruke eksisterende kunnskap og bygge ny kunnskap. Vi vil med samarbeidet bidra til å tilgjengeliggjøre vår kunnskap for kommersielle aktører, sier Kristin Guldbrandsen Frøysa, energidirektør ved Universitetet i Bergen, til Ocean24.
– Samarbeidet kan styrke utdanningsbiten og gi utveksling både på PhD-nivå og master-nivå.
Hun forteller at universitetet gjerne inngår i flere, lignende samarbeid.
– Vi har flere forskningsprosjekter med næringslivet innen fornybar energi, blant annet med Equinor og Total. Fremover ønsker vi oss flere prosjekter med brukerpartnere, både i næringslivet og i offentlig sektor. Kunnskapsoppbygging og kunnskapsoverføring er målet, både innen havvind og andre former for fornybar energi. Vi lærer av næringslivet, og bedriftene får kandidater og ny kunnskap, sier Frøysa.