Problem-feltet Yme ble offisielt gjenåpnet i går av olje- og energiministeren.
Olje- og energiminister Terje Aasland deltok på den offisielle åpningen av Yme-feltet søndag. Yme er det første nedstengte oljefeltet på norsk sokkel som ble vurdert gjenåpnet, etter først ha vært i drift mellom 1996-2001. Operatør for feltet er energiselskapet Repsol.
Feltet som ikke ville dø
Yme-feltet har en lang historie preget av både oppturer og nedturer. Feltet på påvist i 1987 og startet den første produksjonen i 1996. Lav oljepris førte til at feltet i 2001 ikke lenger ble vurdert som lønnsomt og drive.
Seks år senere ble Yme det første nedstengte feltet som ble vurdert gjenåpnet. PUD for ny utbygging ble godkjent i 2007. Feltet skulle da bygges ut med en ny flyttbar offshore produksjonsenhet (MOPU).
På grunn av strukturelle mangler på MOPU-en og omfattende gjenstående arbeid med å ferdigstille innretningen, ble det besluttet å fjerne den fra Yme-feltet i 2013.
En ny utbyggingsplan for Yme ble godkjent i 2018. Feltet skulle bygges ut med en leid oppjekkbar rigg med bore- og produksjonsanlegg installert på Gamma-strukturen og en ny havbunnsramme på Beta-strukturen samt gjenbruk av utstyr som står igjen på feltet.
Gjenbruk
Yme-feltet startet opp igjen produksjonen i oktober 2021, men uker senere ble det oppdaget høye konsentrasjoner av olje i det produserte vannet og feltet ble stengt ned igjen.
Yme er et «brownfield» prosjekt, som omfatter gjenbruk av eksisterende installasjoner og infrastruktur som design og konstruksjon av nye.