Danskene utsetter «energiøyen» med 12 måneder, men er trygg på gjennomføring og tildeler Sweco første kontrakt.
Den danske Energystyrelsen melder at anbudsprosessen med VindØ, det innovative prosjektet med to energiøyer, er utsatt med 12 måneder. Styrelsen er i midlertid trygg på at tiden kan hentes inn igjen senere i prosessen.
Beslutningen ble tatt etter dialog med aktører i markedet og statlige rådgivere. Etter gjennomgangen er myndighetene styrket i sin tro på at de velger en hensiktsmessig retning videre i arbeidet med VindØ.
-Energistyrelsen har lyttet til nyttige og konstruktive råd fra private markedsaktører og på bakgrunn av dette er det behov for ytterligere anbudsforberedende arbeid for å høste Danmarks havvindressurser på en hensiktsmessig måte.
Som et resultat av dette blir anbudsprosedyren for den danske energiøya i Nordsjøen utsatt til midten av 2023, heter det i en melding.
Sweco kontrakt
Sweco har inngått kontrakt for VindØ og vil bistå Energistyrelsen med teknisk rådgivning gjennom anbuds-, design-, konstruksjons- og overføringsfasene av energiøyen i Nordsjøen. Avtalen er verdsatt til 520 millioner kroner, med et øvre tak på 800 millioner kroner.
10 gigawatt i 2040
Energi-øyen vil bestå av en øy med tilhørende plattformer og kabler, omkringliggende vindkraftverk og utenlandskabler. Øyen vil ha anlegg for å overføre strøm fra vindkraft til nettet, samt en havn og servicefasiliteter. Forretningsmodellen for det offentlig-private samarbeidet vil fokusere på å leie ut arealer til virksomheten til den danske nettoperatøren Energinet.
VindØ skal bygges ut med funksjonelle krav slik at det legges til rette for bruk og overføring rettet mot 10 gigawatt havvind innen 2040.
Flere dialoger fremover
Energistyrelsen vil fortsette å delta i åpen dialog med markedet under forberedelsen av anbudsprosessen. Det er planlagt flere markedsdialoger med danske og internasjonale markedsaktører både i år og 2023.
VindØ skal lages som en kunstig øy i Nordsjøen. Øyen skal fungere fungere som et knutepunkt for havvindparker som leverer 3 gigawatt energi, med et langsiktig utvidelsespotensial på 10 gigawatt.
VindØ er et konsortium bestående av partnerne PensionDanmark, PFA, Andel, Copenhagen Infrastructure Partner og Shell.