Bransjeforeningen Norwea har skrevet en liste på 12 punkter for å sikre regjeringens mål om havvind innen 2030.
– Handlelisten skal bidra til fortgang på to måter. For det første inneholder den avklaringer som må gjøres nå, slik at utbyggerne får vite hva rammevilkårene er. Det handler om alt fra tildelingskriterier, nettløsninger til støtteordninger. For det andre får den opp tempoet i selve tildelingene ved å gjøre flere ting samtidig i prosessen, uten å korte ned på høringsfrister, redusere klageadganger eller gå på akkord med grundighet og medvirkning i tildelingene. Handlelisten kan fremskynde byggestart for havvind med omtrent to år, sammenlignet med det som skissert av departementet, sier Åslaug Haga, administrerende direktør i Norwea.
Utfordrer regjeringen
Regjeringen har tidligere uttalt et mål om havvind-utbytting på 4,5 gigawatt innen 2030. Norwea utfordrer nå regjeringen til å nå 15 GW innen 2035 og viser til andre europeiske land som Storbritannia som har mål om 40 GW innen 2030.
Her er handlelisten
- Kom i gang med tildeling og presenter en tidsplan for den første utbyggingsfasen
- Definer konkrete og forpliktende utbyggingsambisjoner på minst 4,5 GW for 2030, og en jevn årlig utbyggingstakt på minst 2-3 GW for årene deretter
- Gjør flere ting samtidig i prosessen. I første del av prosessen bør prekvalifisering og fastsettelse av tildelingssystem gjøres i parallell, deretter detaljplan og konsesjonsbehandlingen.
- Økt bemanning i departementene og NVE og tydelig styringssignal om at havvind skal prioriteres
- Gi Statnett en marsjordre om å innta arkitektrollen i utviklingen av havvindnettet
- Få på plass støtterordninger for flytende havvind!
- Gi rask avklaring i sentrale rammevilkår, blant annet knyttet til nett og skatt
- Start tidlig kunnskapsinnhenting om miljø og andre viktige hensyn på havarealene
- Legg frister på myndigheter og utbyggere for i sikre framdrift i tildelingene
- Tydeliggjøre at utbygger som har fått tildelt eksklusivitet kan forvente konsesjon forutsatt fullstendig søknad og ingen vesentlige negative funn i konsekvensutredning
- Delta aktivt på arenaer for Nordsjøsamarbeid og trapp opp dialogen med andre land om nett og utbyggingsvolumer
- Bidra til sameksistens gjennom arenaer som samarbeidsforum, og send tydelige styringssignaler for å sikre at forvaltningen er omforent om havvindsatsningen.