Første fase i området Sørlige Nordsjø blir på 1500 megawatt. All kraften sendes til Norge.
Ifølge en pressemelding sendt ut 9. februar, vil regjeringen dele opp utbyggingen av havvind i området Sørlige Nordsjø II i to faser på 1.500 megawatt hver.
Første fase av Sørlige Nordsjø II blir på 1.500 megawatt. Det vil ifølge Støre kunne gi 7 terawattimer (TWh) havvindproduksjon. Norge har i fjor et samlet kraftforbruk på om lag 140 terawattimer.
Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) mener regjeringen nå reduserer tempoet i havvindutbyggingen, ved å dele opp Sørlige Nordsjø i to faser i stedet for å gi tillatelser på hele den planlagte kapasiteten på 3.000 megawatt, melder E24.
Auksjoner fremover
Senere kommer det ytterligere 1.500 megawatt havvind i andre fase av Sørlige Nordsjø II. NVE skal nå utrede hvordan fase to skal kobles til kraftnettet, og hvordan dette vil påvirke Norges kraftsystem.
De skal også utrede om andre områder kan åpnes for havvind, påpeker olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.
Regjeringen legger opp til å bruke auksjon som hovedmodell for tildeling av arealer til havs. Olje- og energidepartementet skal nå i gang med å utvikle auksjonsmodellen som skal brukes.
– Poenget med en auksjonsmodell er selvsagt å få prisen lavest mulig, sier Vedum.
Ferdig innen 2030
En rekke land rundt Nordsjøen har bygget ut havvind i mange år. Storbritannia har et mål om å være oppe i 40 gigawatt i 2030, og Danmark har planer om å bygge ut en energiøy med 10 gigawatt havvind.
Totalt skal EU øke havvindkapasiteten i Europa til minst 60 gigawatt i 2030 og 300 gigawatt i 2050.
Norges plan så langt er å lyse ut havvindprosjekter på 4,5 gigawatt havvind fordelt på områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. Flere storselskaper ønsker å konkurrere, som Ørsted, Vattenfall, BP, Equinor, Shell og TotalEnergies.
– Med den farten vi setter nå, så blir det annen halvdel av 2020-tallet. Akkurat hvilket år er vanskelig å si nå, sier Støre.