Denne uken annonserte sittende regjering startskuddet for storskala utvikling av havvind i norske havområder.
Selv om det er en rekke forhold som ikke er avklart, er regjeringen tydelig på at det haster med å utvikle havvind i de to områdene som allerede er åpnet, og sier de vil forsere konsesjonsprosessen slik at det er drift i disse områdene allerede på 20-tallet, og ikke først i 2030 som tidligere stipulert.
Frank Emil Moen
Og vel så gledelig. Regjeringen har gitt NVE i oppdrag med å starte prosessen med å utrede nye områder for utvikling av havvind. Norge har svært stort potensiale for havvind, faktisk nest størst kun slått av Australia! Vi trenger dog kun et areal tilsvarende halve Rogaland fylke for installasjon av 30 GW, som vil kunne produsere like mye strøm fra havvind, som vi i dag produserer fra vannkraft, sier Frank Emil Moen, Managing Director i Energy Innovation.
Omfattende satsing på havvind
Sørlige Nordsjø II skal i første omgang lyses ut for installasjon av 1,5 GW med direkte forbindelse til Norge, og ytterligere 1,5 GW i andre fase ev. gjennom en hybridløsning med tilkobling både til Norge og utland. Området deles inn i tre delområder, som hver har kapasitet til utbygging av 1,5 GW. To av disse lyses ut (men, det gir også en potensiell mulighet for senere å åpne for ytterligere 1,5 GW, slik at 4,5 GW bygges ut i området).
Videre åpnes det for utlysning av inntil 1,5 GW flytende havvind fordelt på tre områder på Utsira Nord, enten gjennom inndeling av området i fire utlysningsområder: to områder på inntil 500 MW, og to områder på inntil 250 MW, eller delt inn i tre områder, to områder på inntil 600 MW og ett område på inntil 300 MW.
Det forventes at utlysningen for Sørlige Nordsjø II vil komme i oktober 2022. La oss håpe at også Utsira Nord er klar for utlysning til dess! Høsten 2022 blir med andre ord startskuddet for det som fram i tid kan bli omtalt som starten på Lykkeland II. Dette gir store muligheter for norsk leverandørindustri. Vi må bygge kompetanse på havvind i Norge, og vi må posisjonere oss opp mot all utbygging som skjer både i våre nære naboland, og i andre markeder verden over.